Thrill kill (Odložený prípad)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Časť seriálu Odložený prípad
"Thrill kill"
Séria V.
Epizóda č. 1
Pôvodné uvedenie 23. september 2007
Na Slovensku 30. jún 2009
Scenár Veena Cabreros Sud
Réžia Alex Zakrzewski
Prípad z roku 1994
Záverečná pieseň Nirvana - „Come As You Are“
Časti seriálu Odložený prípad

Thrill kill (Thrill kill) je prvá epizóda piatej série seriálu Odložený prípad.

Anotácia[upraviť | upraviť zdroj]

Lilly sa po svojom zranení vracia opäť do práce. Tentoraz sú detektívi vyhľadaní matkou muža, ktorý sa nedávno vo väzení obesil. Kedysi bol aj s kamarátom odsúdený za vraždu troch malých chlapcov. Matka je však o nevine svojho syna skalopevne presvedčená. Začína vyšetrovanie. Stopa vede k otcovi jednej z obetí.[1]

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Po tom, ako bola prepustená z nemocnice, sa Lilly vracia na policajné oddelenie a jej spolupracovníci ju privítajú späť. Je odhodlaná vrhnúť sa 24. 7. do práce s cieľom prekonať šok spôsobený jej nedávnym postrelením, ktoré sa konalo na policajnom oddelení a skoro ju stálo život. Na oddelení boli prijaté špeciálne bezpečnostné opatrenia, aby sa vyhli podobnému druhu nešťastia. Ale rozbité okná stále pripomínajú starú udalosť.

Nabádaná frustrovanou a sklamanou matkou, obviňujúcou políciu zo zabitia jej syna zatknutím za vraždu, ktorú nespáchal, sa Lilly ujme opätovného vyšetrovania uzatvoreného prípadu z roku 1994.

V septembri 1994, boli nájdené telá troch detí – Jacka Raymesa, Georgea Russoa a Seana Costleya, všetkých vo veku 10 rokov – v opustenom bazéne, spolu s ich bicyklami. Boli dobitý na smrť a ich oči boli zaviazané páskou. Detektív Joe Connolly vykonal prvé vyšetrovanie, ktoré viedlo k zatknutiu dvoch tínedžerov, Dylana Noakesa a Tedda Nimmoa. Druhý menovaný spáchal samovraždu v jeho cele práve po jeho 30tich narodeninách, čo vyvolalo jeho matke hnev a vybúrenie sa na policajnom oddelení. V jeho cele bola taktiež objavená poznámka odkazujúca na vraždy. Najprv si detektívi myslia, že Nimmo to napísal sám, ale jeho matka prezrádza, že jej syn bol negramotný. Ďalej vyšetrovanie prezrádza, že poznámka bola poslaná z vonku a nie z väzenia.

Tím získava informácie od detektíva Connolyho, ktorý je už na dôchodku, neskôr od Jackových rodičov a nakoniec informujú aj Dylana Noaka vo väzení. Lilly pozorne analyzuje fotografie miesta činu a všimne si, že bicykle boli príliš čisté po prudkom daždi z predošlej noci, a tak vyvodzuje, že deti boli zavraždené inde a telá a bicykle priniesli na miesto neskôr. Detektívi taktiež objavia, že Connolly si mal, pomocou násilia, vynútiť falošné priznanie od Teddyho Nimma, slabšieho z dvoch priateľov.

Nakoniec Lilly musí hovoriť dvakrát s Dylanom Noakesom, predtým, než ju presvedčí, že je nevinný. Hovorí, že našiel Jacka v plazivej pozícii s jeho medvedíkom pevne stlačeným v rámci jeho rúk. Toto naznačuje Lilly, že Jack bol zavraždený na dôverne známom mieste. Potom sa obrátia na Jackovho prchkého otca.

Celý ten čas, sa Lilly zdalo, že je o krok vpred pred ostatnými, ale poručík Stillman minimalizuje jej pokusy pridelením prípadu Scottymu a zaradením Lilly do poradenstva. Keď vstúpi do vypočúvacej miestnosti, aby vypočula Jackovho otca, Lilly sa vráti mysľou k nedávnej streľbe, a preto musí ustúpiť. Ide sa na toalety ochladiť a stretne sa s Jackovou matkou. Pani Raymesová obviňuje políciu z neprávneho podozrievania nevinného a milého človeka, akým je Jackov otec, ale Lilly neplytvá časom vo vlastnej obrane a prezrádza jej určité detaily vyšetrovania. Požiada ju, aby si spomenula na nejakú informáciu alebo dôkaz, ktorý si jej myseľ odstránila kvôli bolestivým spomienkam. Jackova matka je unesená jej slovami a spomína si na nájdenie rozbitej a zakrvavenej manželovej baterky. On používal baterku všade, pretože vždy bol z tmy na smrť vyplašený kvôli určitej udalosti, ktorá sa mu stala v detstve. Toto vysvetlilo, prečo deti mali oči zaviazané: on ich v zúrivosti zabil baterkou, a ako ďalší trest, zaviazal im oči, aby navždy zostali v tme. Deti mu totižto večer naschvál zhasli lampu. Vďaka tejto informácii a zmene postoja Jackovej matky, sú detektívi schopní donútiť ho sa priznať k zločinu, a tak zatknúť reálneho páchateľa.

Na koniec, Dylan Noakes je oslobodený a Teddy Nimmo a tri deti môžu teraz odpočívať v pokoji.

Záverečná scéna:

  • Jackov otec je odvedený do cely
  • Dylan Noakes je prepustený z väzenia. Prišla za ním aj Teddova matka. Obaja vidia Teddovho ducha.
  • Na stene bazénu, v ktorom našli telá je napísané: „Zlo víťazí, keď dobrí nič nespravia.“
  • Jackova matka drží v rukách Jackovho macka nad miestom, kde našli chlapcov v bazéne.
  • Lilly je na ulici a vidí duchov troch chlapcov na bicykloch. Malý Jack zastaví a pozrie sa na ňu vďačným pohľadom.

Výroky[upraviť | upraviť zdroj]

V záverečnej scéne je na stene bazénu napísané: „Zlo víťazí, keď dobrí nič nespravia.“

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

  • Nirvana – „All Apologies“ (úvodná scéna)
  • Nirvana – „Stay Away“ (pred budovou súdu po vynesení rozsudku)
  • Nirvana – „If You Must“ (Joe našiel deti)
  • Nirvana – „Lithium“ (Jack odchádza s chlapcami k bazénu)
  • Nirvana – „Drain You“ (spolužiačka opisuje zážitok zo školy)
  • Nirvana – „Heart Shaped Box“ (Teddov výsluch)
  • Nirvana – „Something In The Way“ (Dylan našiel telá chlapcov)
  • Nirvana – „Come As You Are“ (záverečná scéna)

V epizóde sa použila hudba iba od skupiny Nirvana

Dabing[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 27. týždeň [online]. markíza.sk, 11. jún 2009. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]