Transamerica Pyramid

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Transamerica Pyramid, pohľad z Coit Tower.
Špička budovy s hliníkovým opláštením.

Transamerica Pyramid je najvyšší mrakodrap San Francisca. Je 260 metrov vysoký a má 48 poschodí s predajnými a kancelárskymi priestormi.

Stavebné práce podľa projektu Williama Pereiry začali v roku 1969 a budova bola dokončená v roku 1972. Náklady na výstavbu boli 32 miliónov dolárov. Pôvodne bol stavaný ako sídlo investičnej a poisťovacej spoločnosti Transamerica Corporation.

V budove je 3 678 okien a 18 výťahov. Mrakodrap má tvar pretiahnutej štvorbokej pyramídy s dvoma „krídelkami“ na protiľahlých stranách. Krídla hrajú dôležitú úlohu pri ochrane budovy pred následkami zemetrasenia. Vo východnom krídle sú výťahové šachty, zatiaľ čo v západnom je schodisko. Na vrchole 64,6 metrov vysokej špičke opláštenej hliníkom boli inštalované kamery, nasmerované do všetkých svetových strán. Vo vstupnej hale môžu návštevníci sledovať zábery z týchto kamier.

V rokoch 19721974 bol Transamerica Pyramid najvyšším mrakodrapom západne od rieky Mississippi, potom bol prekonaný budovou Aon Center v Los Angeles.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]