Olympic (trieda lodí)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Trieda Olympic)
Olympic (vľavo) a Titanic (vpravo) v Belfaste, 6. marec 1912

Olympic bola trieda osobných zaoceánskych parníkov. Tvorila ju trojica lodí, ktoré boli postavené v lodeniciach Harland and Wolff pre spoločnosť White Star Line na začiatku 20. storočia. Hoci boli vo svojej dobe najväčšie a najluxusnejšie a jedny z najbezpečnejších lodí, boli dve z nich čoskoro stratené; Titanic sa 15. apríla 1912 potopil po zrážke s ľadovcom na svojej prvej plavbe a Britannic počas prvej svetovej vojny, keď 21. novembra 1916 narazil na mínu. Olympic, najstaršia z lodí, slúžil dlhú a úspešnú kariéru až do roku 1935, kedy bol zošrotovaný.

Vznik[upraviť | upraviť zdroj]

Lode triedy Olympic boli postavené, aby konkurovali najväčším lodiam spoločnosti Cunard Line (Lusitanii a Mauretanii) vo veľkosti a v luxuse. Mali sa volať podľa gréckych mytologických rás (Olympovia, Titani a Giganti) Olympic, Titanic a Gigantic. Najskôr boli postavené bok po boku Olympic a Titanic, a po nich nasledoval Gigantic, ktorý bol po katastrofe Titanicu radšej premenovaný na meno Britannic, ktoré spoločnosť White Star Line považovala vždy za šťastné.

Nehody[upraviť | upraviť zdroj]

Meno lode Straty na životoch pred dokončením Straty na životoch po dokončení
RMS Olympic 6 asi 4 – cestujúci prvej triedy prehral príliš veľa peňazí v hazarde, čo malo za následok zlyhanie srdca; cestujúci tretej triedy sa prejedol k smrti vynikajúcim jedlom, ktoré sa na Olympicu podávalo; väzeň, ktorý bol eskortovaný do Veľkej Británie zrejme skočil cez palubu; cestujúci spáchal samovraždu a skočil cez palubu.
RMS Titanic 8 1 517 po potopení.
HMHS Britannic neznáme 30 pri potápaní.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Třída Olympic na českej Wikipédii.