Tuning (hardvér)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Tuning počítača je činnosť pri ktorej sú vylepšené parametre alebo vzhľad štandardného počítača alebo jeho príslušenstva.

Úprava vzhľadu[upraviť | upraviť zdroj]

Na zmenu vzhľadu štandardnej počítačovej zostavy sa používajú rôzne doplnky. Medzi najčastejšie patria rôzne osvetľovacie trubice a svietiace diódy. Ich úlohou je nasvietiť vnútro počítača, alebo jeho okolie. S výhodou sa používajú efekty osvetlenia pohyblivých súčiastok, napr. ventilátorov. Súčasťou takto osvetleného počítača je priehľadná skrinka, alebo len jej jedna stena. Pre zlepšenie dizajnu vnútra počítača sa používajú tiež rôzne ohybné hadice, kovové rúrky (na ukrytie nevzhľadnej kabeláže), chrómované krytky, svietiace fólie, blikače, zvláštne tvarované chladiče a pod.

Úprava výkonu[upraviť | upraviť zdroj]

Pre tuning výkonu počítača sa používa pretaktovávanie. Je to činnosť, pri ktorej sa zvýši výkon pretaktovanej súčiastky (napr.: procesora, grafickej karty a pod.), spolu s úpravou ich napájania a zmenami parametrov chladenia z dôvodu zvýšeného množstva produkovaného tepla. Obvykle sa používajú špeciálne (dizajnérsky upravené) chladiče so svietiacimi ventilátormi, chladenie vodou, pomocou termočlánkov, mrazením pomocou suchého ľadu, extrémne mrazením pomocou tekutého dusíka a hélia.