Ulica Martina Rázusa (Trenčín)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Martina Rázusa je ulica v trenčianskej mestskej časti Sihoť.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Ulica Martina Rázusa bola vybudovaná medzi dvoma svetovými vojnami ako hlavná os novovybudovaných sídlisk Sihoť I. a Sihoť II. Začína sa budovou Obchodnej akadémie Dr. Milana Hodžu architekta Ferdinand Silbersteina. Po pravej strane (smer z centra, od Námestia SNP) sa nachádzajú obchodné a bytové jednotky, ktoré dodávajú ulici charakter mestskej triedy. Na ľavej strane, za OA, boli neskôr vybudované bytové domy. Veliteľstvo tu mal aj Východný vojenský okruh ČSĽA, dnes tu sídlii Veliteľstvo Pozemných síl OS SR. Vystavaný bol vodný zdroj, ktorý je v prevádzke dodnes. Ulica sa končí pri budove Zimného štadiónu Dukla Trenčín. V období socializmu bola ulica premenovaná na Gorkého ulicu.

Na ulici je umiestnený aj pamätník architektovi Ferdinandovi Silbersteinovi, ktorý sa pričinil o vhodné architektonické riešenie tejto časti mesta.

Dopravné riešenie[upraviť | upraviť zdroj]

Ulica je v celom profile riešená ako štvorpruhová, pre nižšiu frekventovanosť dopravy sa však využívajú 2 pruhy na premávku a zvyšné dva ako parkoviská, resp. zastávky MHD. Cesta je rozdelená zeleným pásom s vyššou výsadbou. Povrch vozovky je asfaltový. Dopravné napojenie na centrum verejnou dopravou je veľmi dobré, zastávky na ulici obsluhuje 11 liniek MHD, vrátane jednej nočnej.

Názvy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°53′56″S 18°03′07″V / 48,898783°S 18,052063°V / 48.898783; 18.052063