Variant frazémy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Variant frazémy je jedna z existujúcich ustálených podôb frazémy, pri ktorej sa aj napriek rozdielom od iných podôb zachováva identita frazémy, zachováva sa jej význam i jej obraznosť. Variant frazémy sa líši od paradigmatických foriem (p.) a paradigmatických radov (p.) frazémy, na druhej strany od frazeologických synoným (p.) a napokon aj od frazeologických derivátov (p.). Požiadavka zachovania identity frazémy, najmä jej významu znamená, že rozdielnosť, premenlivosť podôb sa dotýka iba formálneho stvárnenia frazémy. Formálne rozdiely medzi podobami frazémy možno posudzovať z rozličných aspektov, a tak aj prístupov k triedeniu variantov je viacej. Varianty možno deliť:

  • a) podľa vzťahu k spisovnosti – potom sa vydeľujú spisovné (kodifikované) varianty frazémy a nespisovné varianty frazémy, v rámci ktorých sa tiež vydeľuje viacej typov: slangový variant, nárečový variant),
  • b) podľa časovej osi: historický variant frazémy a súčasný variant frazémy,
  • c) podľa zemepisnej rozšírenosti zemepisný variant,
  • d) podľa štruktúrneho hľadiska – teda podľa roviny vo výstavbe frazémy, na ktorej sa zmeny prejavujú, tu sa vydeľuje najmä morfologický variant frazémy, syntaktický variant frazémy a lexikálny variant frazémy. Ak sa prihliada na viaceré stránky tejto premenlivosti súčasne, alebo ak sa zmeny prejavujú pri štruktúrnom prístupe odrazu na dvoch rovinách, vydeľujú sa jednak špecializované druhy variantov (napr. historický morfologický variant, zemepisný lexikálny variant atď.) a jednak komplexný alebo kombinovaný variant frazémy (p.).
Článok pôvodne čerpal z diela ĎURČO, Peter (ed.). Frazeologická terminológia (1995) uverejneného na webe Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied.