Victor Company of Japan

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Victor Company of Japan, Limited (jap. 日本ビクター株式会社 – transkripciou: Nippon bikutá kabušiki gaiša), bežne vystupuje pod skratkou JVC, je japonský výrobca audiovizuálnych elektrospotrebičov, počítačových komponentov, IT zariadení a médií pre konzumný a profesionálny trh. Spoločnosť je známa ako výrobca prvých japonských televíznych prijímačov a pre vyvinutý VHS štandard na nahrávanie analógového videosignálu na magnetické páskové médium uchovávané v kazete.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

JVC GR DA20

Spoločnosť JVC vznikla v roku 1927 v japonskom meste Jokohama pod názvom The Victor Talking Machine Company of Japan, Limited ako dcérska spoločnosť americkej fonografickej a nahrávacej spoločnosti Victor Talking Machine. V roku 1929 sa majoritné vlastníctvo previedlo na firmu RCA-Victor.

V roku 1932 začala firma so sériovou výrobou rádiových prijímačov a o sedem rokov neskôr – v roku 1939 – vyrobila prvý japonský televízor. Útlm výrobného procesu nastal počas druhej svetovej vojny. JVC, tak ako ostatné firmy, prerušila svoje obchodné vzťahy so zahraničnými partnermi a odberateľmi.

V 50. rokoch 20. storočia vyrobila spoločnosť JVC prvú japonskú dlhohrajúcu platňu (LP) a rozšírenú platňu (EP). Úspech firmy prišiel v 70. rokoch. V roku 1976 vyvinula formát VHS a vyrobila prvý VHS videorekordér. Formát VHS sa stal protikladom formátu Betamax vyvinutého v roku 1975 spoločnosťou Sony. Až do roku 1988 sa viedla tzv. "kazetová vojna" o to, ktorý z týchto systémov je lepší.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1982 je JVC oficiálnym partnerom Majstrovstiev sveta vo futbale a v roku 2002, na 17. majstrovstvách sveta vo futbale v Japonsku a v Kórejskej republike, bolo parterstvo medzi JVC a Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA) predĺžené. Spoločnosť uzavrela partnerstvo s návštevníckym centrom Kennedyho vesmírneho strediska. V roku 2005 firma vyvinula prvý dvojvrstvový dátový nosič DVD+RW DL.

Pod značkou sa v Japonsku každoročne organizuje JVC Tokyo Video Festival a JVC Jazz Festival. V súčasnosti je JVC jedna z najväčších mediálnych korporácií na svete so sídlom v Jokohame. V Japonsku prezentuje svoje výrobky pod značkou Victor. Značka JVC, je už v roku 2019 majetkovo pod kontrolou Tureckého gigantu Vestel. Predmetná turecká spoločnosť je jeden z najväčších výrobcov televízorov na svete. Televizory Značky JVC sa vyrabajú momentálne na linkách v Turecku, tak isto ako Toshiba, ci niektoré modelové rady Panasonic.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku JVC na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).