Vintage

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Muži a ženy vo vintage oblečení
Nábytok a dekorácie vystavené v predajni Home 21 v Hongkongu

Vintage je kultúrny a umelecký štýl.

V móde, v ktorej sa objavil v 19. storočí, spočíva v nosení vecí z inej doby alebo štylizovaných ako takých a kombinovaní štýlov z rôznych období. Za vintage sa zvyčajne považuje oblečenie z predchádzajúcich desaťročí alebo viac ako 20 rokov staré. Zároveň by to mali byť vysokokvalitné predmety, ktoré nie sú náchylné na poškodenie a ktorým plynutie času dodáva noblesu. V súčasnosti sa toto slovo používa na označenie produktov, ktoré odkazujú len na predchádzajúce obdobia.[1] Vintage sa nevyhýba avantgarde a šokujúcim kombináciám, je to štýl pre ľudí, ktorí hľadajú svoje korene a chcú ukázať svoj individualizmus.

Vintage štýl sa hodí prakticky ku každému prevládajúcemu módnemu trendu. Je to spôsobené stálosťou riešení, ktoré sa v nich používajú, a dobre skombinovaným štýlom. Napríklad vintage batohy sa vyznačujú použitím odolných materiálov a používaním praktických spôsobov uzatvárania známych z predchádzajúcich desaťročí. Tieto produkty sú zvyčajne vyrobené z kombinácie materiálov, ako je plátno alebo prírodná koža. Ako uzávery slúžia klapky a popruhy zapínané sponami.[2]

Tento štýl si našiel svoje miesto aj v interiérovom dizajne. Charakteristickým znakom vintage štýlu je kombinácia protikladov. Vintage interiér možno vytvoriť tromi spôsobmi:

  • styling nových vecí podľa modelu predchádzajúcich období,
  • uvedenie starého štýlového nábytku do moderného interiéru,
  • štylizovaný interiér s históriou, v kombinácii s modernými prvkami.

Vintage sa využíva aj v hudbe. Príkladmi sú Maja Kleszcz, incarNations, VINTAGE.

Slovo vintage pochádza z vinárskej terminológie a označuje víno vyrobené v jednej sezóne. Rozhodujúce je preto zachovať určitú konzistenciu a jednoznačný pôvod hrozna použitého pri jeho výrobe.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Vintage (zawsze) w modzie [online]. DecoBloog, [cit. 2022-01-19]. Dostupné online. (po poľsky)
  2. TOMASZ. Plecaki w stylu vintage płócienne, skórzane, damskie, męskie - LadneTorby [online]. Ładne Torby.pl, 2019-06-07, [cit. 2022-01-19]. Dostupné online. (po poľsky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Vintage na poľskej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).