Vojenský kúpeľný ústav

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Vojenský kúpeľný ústav je komplex kúpeľných objektov v centre mesta Piešťany na Teplickej ulici, predstavujúci druhé najstaršie piešťanské kúpele po Napoleonských kúpeľoch a v súčasnosti hlavné kúpeľnícke zariadenie v meste na pravom brehu Váhu.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Vojenský kúpeľný ústav bol vybudovaný na podnet vtedajšieho nájomcu kúpeľov a kúpeľného lekára Františka Ernesta Scherera v roku 1863 podľa anonymného projektu.[1] Zariadenie už od počiatku slúžilo ubytovaniu a stravovaniu kúpeľných pacientov z radov príslušníkov rakúsko-uhorskej armády. Pôvodnú, v slohovom výraze historizujúcu budovu postavili uprostred rozmerného pozemku, čo dovoľovalo rozširovať kapacitu zariadenia dostavbami v okolí hlavnej budovy. Budova bola vystavaná v roku 1853 a dnes je situovaná v parkovej výsadbe.[2] V rokoch 1908-1909 vybudovali solitérnu vilu Izabela, ktorá je dnes prepojená s hlavným objektom a na prelome 20. a 21. storočia bol doplnený rozsah poskytovaných služieb o balneoterapeutickú prevádzku vrátane bazénov, čo urobilo Vojenský kúpeľný ústav nezávislým na službách balneoterapeutických zariadení na Kúpeľnom ostrove.[1]

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti funguje ústav pod názvom Hotel Granit Piešťany - kúpeľný ústav, patriaci do siete hotelovej spoločnosti HOREZZA, a.s., ktorá združuje vojenské rekreačné zariadenia na Slovensku. Hotel poskytuje liečbu typickú pre piešťanské kúpele, teda zameranú na choroby pohybového ústrojenstva.[2] Kúpeľné pramene Ústavu sú zabezpečované vďaka termálnemu vrtu vody vyvierajúcej z hĺbky 2000 metrov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Vojenský kúpeľný ústav [online]. Rezort Piešťany, [cit. 2019-02-06]. Dostupné online.
  2. a b O hoteli [online]. Hotel Granit, [cit. 2019-02-06]. Dostupné online. Archivované 2019-02-07 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]