WYSIWYM

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

WYSIWYM je alternatívou k prístupu WYSIWYG.

WYSIWYM v oblasti softvéru[upraviť | upraviť zdroj]

Z hľadiska aplikačného softvéru je tento akronym skratkou k anglickému What You See Is What You Mean - v doslovnom preklade: To, čo vidíš, je to, čo máš na mysli, v zmysle textového procesora LyX. To znamená, že na obrazovke by mala byť zobrazená informácia v presnom význame, aký jej prináleží a nie jej formátovanie. Inými slovami, vizuálnu stránku necháme na konkrétne zobrazovacie zariadenie a zaujíma nás len sémantické oddelenie a opis jednotlivých častí textu.

Termín WYSIWYM tiež používajú XML editory[1], ktoré nezobrazujú formátovanie XML dát. Keďže XML nedefinuje formátovanie, tieto editory sú veľmi užitočné pri vizuálnom procese vytvárania dát. Zaujímavým nástrojom v prostredí webu je WYM editor.

WYSIWYM vo výskume[upraviť | upraviť zdroj]

V oblasti výskumu reprezentácie poznatkov a spracovania prirodzeného jazyka, WYSIWYM má mierne odlišný význam: What You See Is What You Meant - teda To, čo vidíš, je to, čo si myslel a vzťahuje sa na veľmi špecifické postupy umožňujúce používateľom vytvárať abstraktné reprezentácie poznatkov potrebné napríklad pre Sémantický web s rozhraním prirodzeného jazyka[2].

Tím vyvíjajúci WYSIWYM na Open University sa v súčasnosti zaoberá dopadom na pojmové vytváranie (Conceptual Authoring[3]).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. XML: WYSIWYG to WYSIWYM - A brief look at XML document authoring Článok o existujúcich nástrojoch na tvorbu XML (máj 2005)
  2. opis projektu WYSIWYM na Open University
  3. Conceptual Authoring - výklad skupinou z Open University, zaoberajúcou sa vytváraním prirodzeného jazyka

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]