Waldmeister

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Waldmeister (po slovensky marinka voňavá, alebo lipkavec marinkový) je opereta, ktorú skomponoval Johann Strauss ml. Premiéra sa konala 4. decembra 1895 v Theater an der Wien. Libreto napísal Gustav Davis.

Hudba operety je veľmi vydarená, dominujú v nej valčíky, najvýznamnejší z nich je Trau', schau', wem? (vydaný v orcherstrálnej podobe ako opus 463), veľmi pôsobivá je aj predohra.

predohra


 \relative b' {
  \new PianoStaff <<
   \new Staff { \key b \minor \time 3/4
    \tempo \markup { 
     \column {
      \line { Gemässigtes Walzer-Tempo. }
 }
   }
    r2 s4 r2 s4 \slashedGrace fis'8( <fis a>2.\pp)\( \slashedGrace d8( <d fis>2.) \slashedGrace a8( <a d>2.)\) <d fis>4( <fis b>8) r <fis b>4 <g b>2.( <a cis>2. <e g>2.~) <e g>2 r4
   }
   \new Dynamics {
    
    }
   \new Staff { \key b \minor \time 3/4 \clef bass
    d,,4\pp <a' d fis> <a d fis> d, <a' d fis> <a d fis> d, <a' d fis> <a d fis> d, <a' d fis> <a d fis> d, <a' d fis> <a d fis> d, <a' d fis> <a d fis> e <a cis g'> <a cis g'> a, <a' e' g> <a e' g> cis, <a' e' g> <a e' g> a, <a' cis g'> <a cis g'>
   }
  >>
 }

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

V letnej búrke zmokne meštianska spoločnosť a ukryje sa v starom mlyne. Vrchný rada Tymoleon prenasleduje študentov, ktorý sa išli na výlet bez povolenia. Speváčka dráždianskej opery Paulína Tymoleona „skompromituje“ tak, že už nebude mať odvahu moralizovať.

Tymoleon však už má v pláne zásnuby s dcérou miestneho starostu, Fredy. Na slávnosť prichystá starostova žena čaj z marinky (podľa ktorého dostala opereta svoj názov). Na slávnosť prichádza aj Pavlína a k Tymoleonovi sa opäť správa veľmi dôverne. Fredy, tá v skutočnosti Timoleona nemiluje, skôr sa jej páči lesník Botha. Botanik Erasmus s priateľmi vymení čaj za víno a spoločnosť sa rýchlo dostane do nálady.

Nasledujúci deň sa pod vplyvom predchádzajúceho večera Tymoleon vzdá Fredy v prospech Bothu. Sám sa začne vážne zaujímať o Pavlínu.