When Trumpets Fade

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

When Trumpets Fade (čes. Když utichly trumpety) je názov americko-maďarského vojnového filmu, ktorý v roku 1998 natočil režisér John Irvin. Film sa v produkcii HBO natáčal na území Maďarska.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Film sa ako jeden z mála zaoberá sčasti zabudnutou bitkou v Hürtgenskom lese z druhej svetovej vojny. Hlavnou postavou je David Manning (Ron Eldard), americký vojak, ktorý ako jediný z celej čaty prežije krvavé boje v hustom lese. Následne je povýšený a je mu pridelená čata neskúsených nováčikov.

Po malej prieskumnej akcii je Manningovej skupine pridelená úloha zlikvidovať dve nemecké delá, ktoré zdržiavajú postup amerických jednotiek. Za pomoci ručných zbraní a plameňometov sa im to aj podarí, avšak niekoľko mužov je zabitých a ďalší počas náhleho ústupu padne do nemeckého zajatia.

Na scénu však dorazia nemecké tanky, náhrada za zničené kanóny. Manning sa spoločne so svojimi priateľmi rozhodne na vlastnú päsť vykonať nebezpečnú a riskantnú akciu, ktorá povedie k ich zničeniu. Nasleduje tvrdý boj, počas ktorého je väčšina mužov zabitá a Manning vážne zranený. Film končí rovnakou scénou akou začal; zranený muž je svojím spolubojovníkom odtiahnutý preč z boja.

Tento nízko rozpočtový film bol uvedený krátko predtým, ako do kín dorazil film Stevena Spielberga Zachráňte vojaka Ryana.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]