Wikipédia:IRC

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Niektorí redaktori slovenskej Wikipédie používajú IRC kanály na efektívnu komunikáciu online, sledovanie posledných zmien a všeobecné úvahy o živote, vesmíre a vôbec. Tu je malý návod, ako sa pridať.

Na čo slúži IRC[upraviť | upraviť zdroj]

Sieť IRC umožňuje rýchlu komunikáciu užívateľom, ktorí sú k nej pripojení. Môžete vstúpiť do zvolenej miestnosti, ktorá je zriadená za účelom hromadnej diskusie o nejakých veciach alebo proste na zhromaždenie ľudí, ktorí majú niečo spoločné. Môžete byť prítomní v ľubovoľnom počte miestností naraz. Tiež si môžete zvoleného užívateľa „zobrať nabok“ a porozprávať sa s ním súkromne vo zvláštnom okne. Očakávajte tiež prítomnosť robotov, teda neživých užívateľov, ktorých niekto naprogramoval na poskytovanie určitých služieb. Pokročilým užívateľom sa ponúka aj veľa ďalších funkcií, časom ich spoznáte. Podrobnosti hľadajte v encyklopedickom článku IRC alebo napríklad na irc.diary.cz.

Ako sa tam dostať[upraviť | upraviť zdroj]

Potrebujete tri veci:

  1. Mať nainštalovaný klientský program.
  2. Zvoliť si prezývku a nadviazať spojenie so serverom.
  3. Vstúpiť do miestnosti.

V prostredí Microsoft Windows patrí medzi najobľúbenejších klientov mIRC [1], ChatZilla (z balíku SeaMonkey) alebo X-chat [2]. V Linuxe aj ChatZilla, X-Chat alebo napríklad konzolové irssi [3]. MultiplatformovVýhoda Chatzilly je v spolupráci s browserom (SeaMonkey alebo Firefox), takže stačí zadať adresu či kliknúť a už ste v miestnosti.

Kanál[upraviť | upraviť zdroj]

Názov každého IRC kanálu začína znakom #.

  1. #wikipedia-sk (webový klient) na serveri Libera.Chat (príslušný odkaz je aj na stránke Wikipédia:Kaviareň). Slúži na dorozumievanie medzi online wikipediánmi, na kladenie otázok do pléna, rýchle prieskumy názorov, žiadosti správcom, odreagovanie wikistresu, teambuilding, taktiku proti vandalom či chladenie horúcich hláv.

Súvisiace[upraviť | upraviť zdroj]