Wikipédia:WikiJar SVE 2023

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie


WikiJar strednej a východnej Európy
21. marca – 31. mája 2023



WikiJar strednej a východnej Európy 2023 (skrátene WikiJar SVE 2023, po anglicky CEE Spring 2023) je medzinárodná súťaž v tvorbe článkov, prebiehajúca na verziách Wikipédie v jazykoch strednej a východnej Európy. Siedmy ročník na slovenskej Wikipédii začal 21. marca a skončil 31. mája 2023.

Hovorí sa, že viac poznáme vzdialené kraje ako blízkych susedov. A to je škoda! Túto medzeru v poznaní chceme pomôcť zaceliť – tak pre účastníkov súťaže, ktorí sa popri písaní článkov dozvedia mnoho o reáliách susedných štátov, ako aj pre širokú slovenskú verejnosť, ktorá u nás nájde viac hodnotných informácií o tejto téme.

Tento rok WikiJar nie je súťaž, ale skôr kampaň. Príspevky vložené od 21. marca do 31. mája 2023 na témy štátov a regiónov spomenutých nižšie, budú zarátané do medzinárodných štatistík, ale nebudú hodnotené ani ocenené.

Prihlásenie článkov[upraviť | upraviť zdroj]

V tomto ročníku bolo do kampane za Slovenskú Wikipédiu prihlásených 124 článkov. O Slovensku bolo napísaných 244 článkov.


Prihlásiť článok

Organizátori[upraviť | upraviť zdroj]

O čom písať?[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavná kategória[upraviť | upraviť zdroj]

V hlavnej kategórii súťaže je možné prispievať na ľubovoľnú tému týkajúcu sa regiónu strednej a východnej Európy okrem Slovenska. Pre kompletný zoznam zahrnutých štátov a regiónov pozri vyššie.

Zaujíma vás geografia? Môžete písať o mestách a dedinách, o pohoriach a riekach... Ste nadšencom histórie? Región strednej a východnej Európy je historicky veľmi bohatý, využite to. Nadchýna vás svet športu? Čo tak opísať vrcholových športovcov či športové kluby v jednotlivých štátoch? Alebo máte radšej financie a podnikanie? Potom sa môžete pozrieť na banky, burzy či významné spoločnosti pôsobiace v regióne. Alebo ste toho názoru, že dámy majú prednosť? V dejinách i v súčasnosti nájdete mnoho stredo- a východoeurópskych žien, o ktorých sa oplatí písať.

Výber možných tém je veľmi široký – geograficky, tematicky aj chronologicky. Aby ste sa nestratili hneď na začiatku, pripravili sme pre vás pár pomôcok.

Prvou je nástroj na vyhľadávanie článkov, ktoré už existujú v inojazyčnej Wikipédii, ale ešte nie v slovenskej. Vyskúšajte si ho pre články o Česku na českej Wikipédii a pozrite sa aj na Wikipédie v iných jazykoch, ktoré ovládate.

Tento nástroj vám ale nájde úplne všetko – vrátane ulíc v Prahe. Aby ste sa vedeli zamerať na články o dôležitých témach, ľudia z jednotlivých krajín vytvorili zoznamy najvýznamnejších tém o danom štáte, ktoré si svoj vlastný článok na slovenskej Wikipédii zaslúžia najviac. Na zoznam sa dostanete kliknutím na vlajku krajiny/regiónu:

Nenašli ste, čo hľadáte, alebo máte nejaké ďalšie otázky? Pokojne nám napíšte do diskusie.