Wikipédia:WikiProjekt Šablóny/Návody

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Toto je podstránka wikiprojektu, ktorá postupne zbiera materiál na tvorbu Návodu k šablónam. Nejasné znenie je potrebné diskutovať.

Problém 1
Dokumentácia je podstránka ku Šablóne. Mala by obsahovať kategórie. Bežné kategorizovanie ako v článkoch spôsobí, že v kategórii budú zaradené zbytočne obe veci - Šablóna a aj Dokumentáciu. Problém nastáva ak v Dokumentácii kategorizujete jednoducho ako v článkoch:
[[Kategória:Šablóny Slovenska]]
Riešenie 1
Na úplné vysvetlenie problému kategorizovania šablón je potrebné rozlíšiť 2 stavy 1.šablóna bez dokumentácie, 2. s dokumentáciou. Správne napísaná šablóna vhodne používa párové značky <noinclude></noinclude> a <includeonly></includeonly>

1. Šablóna, ktorá nevyžaduje Dokumentáciu obsahuje kategórie a interwiki. Na koniec Šablóny sa okamžite za posledný znak pridáva:

<noinclude>
[[Kategória:Navigačné šablóny európskych politikov|Česko]]

</noinclude>


2. Šablóna, ktorá vyžaduje samostatnú Dokumentáciu neobsahuje žiadnu kategóriu!

2.1 Na koniec Šablóny sa okamžite za posledný znak pridáva:

<noinclude>{{Dokumentácia}}</noinclude>

Z dôvodu, že sa kategórie dávajú do Dokumentácie, rozlišujú sa dva typy kategorizovania. Na kategóriu Kategória:Dokumentácia šablón, kam sa dávajú všetky dokumentácie. A druhý typ sú kategórie relevantné pre šablónu ako takú, napr. Kategória:Hudobné navigačné šablóny, Kategória:Šablóny Slovenska. Preto sa zvlášť skryte kategorizuje Dokumentácia pomocou <noinclude> a zvlášť kategorizuje samotná šablóna pomocou <includeonly>.

2.2 Na koniec Dokumentácie sa pridáva:

<noinclude>[[Kategória:Dokumentácia šablón]]</noinclude>

<includeonly>
[[Kategória:Hudobné navigačné šablóny|Speváci]]
[[Kategória:Šablóny Slovenska|Speváci]]
</includeonly>

Poznámka: Vytvárať samostatnú Dokumentáciu je postup na väščine wiki. Účelné to je napríklad v prípade, že šablóny budú zamknuté kvôli vandalizmu a možnosť kategorizovať a upravovať dokumentáciu bude znemožnená.