Wikipédia:WikiProjekt Fotografovanie/Dobrá fotografia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
  1. Nesnažte sa o umenie.
  2. Zoznámte sa so základnými funkciami svojho fotoaparátu a dôsledkami ich nastavenia a využitia (expozičná doba, clona, ISO, blesk, makrorežim, vyváženie bielej, atď.)
  3. Dôležité a zaujímavé veci vyfotografujte niekoľkokrát, či už za rovnakých alebo rôznych podmienok (uhol pohľadu, osvetlenia scény, expozičnej doby, clony, ISO). Všetky pokusy ale nie je nutné nahrávať, užívateľ si radšej prezrie jednu kvalitnú fotku ako 40, z ktorých sú kvalitné tri.
  4. Držte fotoaparát pevne, ale nie kŕčovito.
  5. Nezabudnite správne zaostriť a venujte pozornosť aj hĺbke ostrosti. Automatickému fotoaparátu venujte dostatočne dlhý čas na zaostrenie.
  6. Nenakláňajte fotoaparát. Aj naklonenie o niekoľko stupňov býva veľkým problémom.
  7. Rozmyslite si dôkladne kompozíciu, nezabúdajte na zlatý rez.
  8. Snažte sa eliminovať zbytočnosti, zvoľte neutrálne pozadie bez ďalších objektov, neutínajte ľudí výraznou čiarou v pozadí (napríklad obzor, hrana okna, atď.)
  9. Ak si nie ste istí kompozíciou, vyfotografujte o niečo viac. Orezávať môžete doma.
  10. Ukladajte obrázky v digitálnom fotoaparáte v najvyššej kvalite (v prípade JPEGu), alebo najlepšie bezstratovo.
  11. Ak nechcete fotiť siluety, nefoťte proti svetlu. Ak už fotíte proti svetlu, pomáha prisvietenie bleskom, musíte však byť dostatočne blízko objektu aby stačil s dosahom.
  12. Budovy sú často najkrajšie, keď sú osvetlené slnkom na pozadí tmavej oblohy.
  13. Po prechode studenej fronty býva omnoho lepšia viditeľnosť, čo môže ovplyvniť kvalitu Vašich krajiniek.
  14. Vyhýbajte sa ostrým tieňom a jasovým kontrastom, najmä digitálne fotoaparáty majú obmedzený dynamický rozsah. [1] (po česky)
  15. Naučte sa využívať celý rozsah citlivosti CCD čipu vo svojom fotoaparáte, obrázok nepodexponujte ani nepreexponujte.
  16. Na vzdialenejšie predmety (viac ako niekoľko málo metrov) nepoužívajte blesk.
    Blesk má obmedzený dosah, ak je Váš cieľ príliš ďaleko, stačí jeho výkon len na vytvorenie efektu červených očí (1/100 sec, f/2.8, ISO 400)
    Podobné svetelné pomienky, ale s vypnutým bleskom (1/60 sec, f/4, ISO 1600)
  17. Nepoužívajte veľké priblíženie zoomu, ak si nie ste istí, že dokážete udržať fotoaparát v pokoji počas celej expozície; pri ohniskových vzdialenostiach nad 100 mm sa dajú udržať len časy pod stotinou sekundy. Pri veľkom priblížení naviac objektív zachytí výrazne menej svetla, čo naopak núti časy predlžovať. Pomôcť môže statív alebo optický stabilizátor obrazu.
  18. Nepoužívajte digitálny zoom, obmedzte postprocessing priamo vo fotoaparáte (azda okrem štatistickej kompenzácie šumu, ktorá nemôže byť vykonaná neskôr).
  19. Neupravujte fotografiu v počítači viac ako je to nevyhnutne nutné. Korekcia zbiehajúcich sa línií pri architektúre samozrejme, za pokus to stojí. (pozri nižšie)
  20. Otáčanie a orezávanie vykonávajte na počítači pokiaľ možno bezstratovo Jpegcrop, môžete použiť aj iný nástroj, napríklad IrfanView.
  21. Ak si nie ste istí svojimi digitálnymi úpravami fotografie, nahrávajte na commons obrázky najprv v pôvodnom, nespracovanom stave, a až následne v spracovanom. Budú ho tak môcť upraviť iní ľudia, ktorí to môžu vedieť lepšie.
  22. Neodstraňujte EXIF informácie z obrázkov, ak to nie je nutné.
  23. Ak hľadáte program na spracovanie svojich digitálnych obrázkov, súste Gimp.
  24. Nebojte sa fotografovať, aj keď porušíte všetky poučky pre fotografov.
  25. Nebojte sa fotografovať všetko okolo seba, ale pamätajte, že v objektoch v ktorých je to zakázané (niektoré múzeá, skleníky, koncerty), môžete byť potresatní.

Užitočné príslušenstvo[upraviť | upraviť zdroj]

  • polarizačný filter stmavuje jasnú oblohu a pomáha proti vznikaniu prepalov, dajú sa ním odstrániť aj nežiadúce odblesky na vodnej hladine, kapotách áut a podobne.
  • externý blesk s otočnou hlavou dovoľuje osvetlovať interiéry odrazom od stropu alebo steny; v interiéroch sa tak zbavíme rušivých tieňov v pozadí.
  • statív veľmi pomôže pri fotení s dlhou expozíciou. Pri fotografovaní krajiniek a miest večer a v noci je to neoceniteľná pomôcka.

Zbiehajúce sa línie[upraviť | upraviť zdroj]

Pri fotografovaní architektúry sa budovy často zdajú byť lichobežníkové. Zdanlivé zbiehanie vertikál spôsobuje naklonenie roviny snímača, ktoré je ale spravidla nutné preto, aby sa nám budova zmestila na snímok.

Možné cesty riešenia problému zahrňujú fotenie budov z polovice ich výšky (napríklad z náprotivného okna), použitie starého mechového fotoaparátu, použitie nového mechového fotoaparátu, použitie špeciálnych objektívov a korekcie chyby v počítači.

Editor GIMP disponuje nástrojom „perspective tool“ s korektívnym módom. V ňom premietne na fotografiu štvorcovú sieť, ktorú myšou pretiahneme tak aby naväzovala sa „vertikály“ na snímke. Po potvrdení program roztiahne oblasť pokrytou sieťou do celého obrázku. To často spôsobí deformáciu pomeru výšky a šírky, ktorú je nutné dodatočne opraviť (dobrým ukazovateľom bývajú nápisy alebo kruhové ciferníky hodín), alebo dopredu korigovať stiahnutím výšky štvorcovej siete (to potom celý výsledok roztiahne do šírky,a tým potlačí stav kedy budovy skončia nízke a tučné).

súvisiace interwiki: