Wikipédia:Známe problémy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Táto stránka popisuje známe problémy, ktoré sa môžu vyskytnúť pri práci s Wikipédiou. Ide predovšetkým o interakciu so softwarovým vybavením a chyby zobrazovania v rôznych uživateľských agentoch (spravidla prehliadačoch).

V obsahu stránky „náhodne“ chýbajú niektoré položky[upraviť | upraviť zdroj]

Problém
Na niektorých stránkach sú v tabuľke obsahu náhodne vypadnuté niektoré položky.

Norton Internet Security 2004[upraviť | upraviť zdroj]

Ak máte nainštalovaný program Norton Internet Security 2004 a v ňom zapnutú (čo je východzí stav) vlastnosť Blokovanie reklamného obsahu, bude sa vám pomerne často stávať, že vám budú „miznúť“ niektoré texty. Dokonca ich ani neuvidíte, keď si dáte zobraziť zdrojový kód stránky. Je to spôsobené tým, že blokovanie reklamy funguje na princípe odfiltrovávania elementov obsahujúcich niektorú z (pred)definovaných vzoriek.

Riešenie
V konfigurácii Blokovanie reklamného obsahu si nájdite položku Rozšírené. Vľavo stlačte Pridať server a vyplňte wikipedia.org. Vpravo na karte Blokovanie reklamného obsahu stlačte Pridať a vyberte povoliť a do políčka vpíšte .ad. (s obomi bodkami). Potvrďte cez OK a všetky ďalšie okná nastavenia zavrite takisto pomocou OK

Chýbajú niektoré obrázky[upraviť | upraviť zdroj]

Ak sa vám tento obrázok nezobrazuje, zrejme používate príliš horlivý software na blokovanie reklám
Problém
Niektoré obrázky sa nezobrazujú (ani v článkoch, ani na stránke s popisom, ani po kliknutí na „stiahnuť verziu vo vysokom rozlíšení“); namiesto takýchto obrázkov sa niekedy môže zobrazovať krížik, biela plocha či text popisu.
Riešenie
Ak máte nainštalovaný nejaký software na blokovanie reklám, je možné, že je nastavený tak, aby odfiltroval všetky obrázky, v ktorých URL sa objavuje /ad/; v adresári /a/ad/ je však uložená časť (zhruba 1/256) obrázkov, o ktoré potom prídete. Ak môžete, zrušte či opravte príslušné pravidlo či pridajte do výnimiek server upload.wikimedia.org (na ktorom sú obrázky uložené).