Wikipédia:WikiJar SVE/2015

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Súťaž na Google+ Súťaž na Facebooku
Súťaž   Pravidlá   Súťažiaci   Pomocník   V iných Wikipédiách   Diskusia    

WikiJar SVE, teda WikiJar strednej a východnej Európy je medzinárodná súťaž v písaní článkov, ktorá zároveň beží na niekoľkých Wikipédiach. Na slovenskej Wikipédii prebiehala v čase od 21. marca 2015 do 31. mája 2015, momentálne prebieha vyhodnocovanie.

Hovorí sa, že viac poznáme vzdialené galaxie ako blízkych susedov. A to je škoda! Túto medzeru v poznaní teraz chceme pomôcť zaceliť. A to tak pre účastníkov súťaže, ktorí sa popri písaní a prekladaní článkov dozvedia mnoho o našich geografických susedoch, ako aj pre širokú slovenskú verejnosť, ktorá na Wikipédii nájde viac hodnotných informácií na túto tému.

O čom písať?[upraviť | upraviť zdroj]

V zásade: o strednej a východnej Európe (s výnimkou Slovenska)! Zaujíma vás geografia? Tak píšte o mestách a dedinkách, o pohoriach a riekach. Ste fanúšikom histórie? Región SVE je historicky veľmi bohatý, využite to! Alebo chcete podporiť vedu? Čo tak opísať akadémie vied a ich ústavy v jednotlivých krajinách? Alebo za všetkým hľadáte ženu? V histórii aj v súčastnosti ich je veľa, máte o čom písať!

Dobre, to je dosť široký záber... Aby ste sa nestratili hneď na začiatku, pripravili sme pre vás pár pomôcok. Prvou je nástroj na vyhľadávanie článkov, ktoré už existujú v inojazyčnej Wikipédii ale ešte nie v slovenskej. Vyskúšajte si ho pre články o Česku na českej Wikipédii a pozrite sa aj na Wikipédie v iných jazykoch, ktoré ovládate!

Tento nástroj vám ale nájde úplne všetko - vrátane ulíc v Prahe. Aby ste sa vedeli zamerať na články o dôležitých témach, ľudia z jednotlivých krajín spravili zoznam svojich najväčších podkladov, ktoré si svoj vlastný článok na slovenskej Wikipédii zaslúžia najviac. Na zoznam sa dostanete kliknutím na vlajku krajiny.

S radosťou vyhlasujeme víťazov súťaže na slovenskej Wikipédii:

  1. Peter Mikšík
  2. Gepetito
  3. Armin
  4. Pe3kZA
  5. Pelex

Víťazom tematickej podtémy „Esperanto“ je

Víťazom gratulujeme a všetkým účastníkom ďakujeme za pomoc pri šírení slobodného vzdelávania!

Organizácia[upraviť | upraviť zdroj]

Wikimedia Slovenská republika
Wikimedia Slovenská republika

Súťaž na slovenskej Wikipédii organizuje občianske združenie Wikimedia Slovenská republika pod vedením KuboFa.

Pamätajte, že naša súťaž je aj na Facebooku a Google+, kam môžte pozvať svojich priateľov!

Organizátor spomedzi redaktorov slovenskej Wikipédie zvolil nasledovnú porotu:

  • 1. a 2. cena - štipendium na letné stretnutie Wikipediánov zo strednej a východnej Európy v Skopje v Severnom Macedónsku
  • 3. - 5. cena - kniha
Ceny partnerov
  • Slovenská esperantská mládež do súťaže venuje oddychový, jesenný víkend na chate v spoločnosti mladých esperantistov (preplatený pobyt a strava). Aby ste cenu získali, potrebujete sa najviac zaslúžiť o rozvoj témy „Esperanto“ v rámci strednej a východnej Európy, s výnimkou Slovenska, (dejiny, kultúra, hnutie, esperantisti atď.). Cena bude udelená nezávisle na hlavných cenách (môžte získať obe).