Wikipédia:WikiProjekt webumenia.sk

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

WikiProjekt webumenia.sk je projekt, ktorý slúži na koordináciu redaktorov a procesov slúžiacich k importu slobodných/voľných diel na Wikimedia Commons.

Ciele (na začiatok)[upraviť | upraviť zdroj]

  1. metadáta a odkazy na náhľady obrázkov z Webu umenia sprístupnené cez protokol OAI-PMH - momentálne najlepší spôsob ako ich získať. Príklad dotazu
  2. je možné využiť sng_wiki_match vytvorený počas Hackathonu SNG - umožňuje pridať do Wikimedia Commons obrázky cez OAI-PMH. Projekt rieši crowdsourcované pridávanie diel do kategórií na Commons - do kategógrií aj podľa autorov, bolo by dobré rozšíriť to aj o kategórie miest a iných geografických lokalít
  3. pre sprístupnenie všetkých voľných diel z Webu umenia je potrebné na strane SNG vytvoriť set, ktorý bude obsahovať záznamy o voľných dielach
  4. Zvážiť zapojenie do Wikidata:WikiProject sum of all paintings, minimálne využiť Item structure
  1. informovať SNG o zámere hromadne preberať obsah resp. vyžiadať si formálny súhlas je podľa mňa nanajvýš žiadúce a slušné. Komunikoval som pred časom s Igorom Rjabininom, ktorý sa podieľal na príprave nového webu, môžem mu prípadne napísať.
    Stálo by tiež možno za to zistiť, či by neboli ochotní/schopní poskytnúť db. slobodných diel v nejakej ucelenej, strojovo spracovateľnej forme, aby sa to nemuselo dolovať z webu. S tým, že ako protislužbu im vieme ponúknuť spätné odkazy z článkov aj Commonsáckych kategórii a popisných stránok obrázkov.
  2. postup pre hromadné uploady na Commons je popísaný tu: Guide to batch uploading. Existuje aj stránka s requestami pre existujúcich skriptérov: Batch uploading.
  3. pred samotnou realizáciou bude treba domyslieť a doriešiť:
    1. názvové konvencie a kategorizáciu. Nie všetky diela sú maľby/grafiky, sú tam aj plastiky/sochy, asi aj ďalšie typy, bude treba zvoliť, či to budeme kategorizovať všeobecne (Art Works by XY), alebo špecifickejšie.
    2. zvážiť samostatnú licenčnú šablónu (podobne ako je napr. PD-CzechGov). Otázka je, či sú všetky slobodné diela na webe uvoľnené z rovnakého titulu (70 rokov od smrti autora?) alebo sa dôvody líšia. V závislosti od toho bude možno treba viacero rôznych licenčných tagov.
    3. zvážiť samostatnú šablónu kategórie resp. diela s preklikom na pôvodný zdroj (podobne ako je napr. Cultural Heritage Slovakia)
    4. pripraviť si dátový zdroj pre kategórie a popisné stránky
    5. pripraviť si pomocné šablóny kat. a popisnej stránky (pre zakladanie substovaním údajov z dátového zdroja)

--Teslaton (diskusia) 19:48, 27. júl 2015 (UTC)[odpovedať]

  1. SNG plánuje nahrávanie slobodných diel s pomocou Wikimedie SK - je potrebné obnoviť spoluprácu a koordináciu (plán na koniec septembra 2015)

Kontakty SNG[upraviť | upraviť zdroj]