Work and Travel USA

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Oficiálny program Work and Travel USA bol vytvorený pred mnohými rokmi v Spojených štátoch amerických. Princíp spočíva v tom, ako už názov programu hovorí, že mladí ľudia môžu v USA legálne pracovať a následne slobodne cestovať a spoznávať Ameriku, jej krajinu, kultúru, mentalitu. Najväčším prínosom pre nich je však zdokonalenie angličtiny a možnosť žiť samostatne podľa vlastných predstáv a na vlastnú zodpovednosť.

Prihlásiť sa doň môžu vysokoškoláci už od prvého ročníka, ďalej študenti postgraduálneho a nadstavbového štúdia. Program Work and Travel USA ponúkajú mnohé špecializované agentúry, ktoré poskytujú kompletné služby súvisiace s vybavením všetkých náležitých formalít, od registrácie, osobného pohovoru, vyplnenia formulára, sprostredkovania práce a ubytovania, zakúpenia letenky až po vybavenie víz.

Varianty programu WAT USA[upraviť | upraviť zdroj]

Záleží na samotnej agentúre, ako jednotlivé varianty nazve, ktoré služby bude v rámci nich poskytovať a aké poplatky bude za ne bude účtovať. Preto je vhodné, aby si uchádzač ešte pred výberom svojej agentúry zistil a prehodnotil ponuky viacerých agentúr a na základe informácií si vybral tú, ktorá mu bude najviac vyhovovať.

Vo všeobecnosti však existujú tri varianty, ktoré súvisia s hľadaním pracovnej pozície.

Full service Agentúra môže poskytnúť tzv. full service, kedy zabezpečí klientovi všetky formality, vrátane nájdenia práce, ubytovania a zakúpenia letenky.

Stretnutie so zamestnávateľom Ďalšou možnosťou je, že uchádzač sa zúčastní trhu práce (tzv. Job Fair alebo Road Show). Ide o stretnutie uchádzačov so zástupcami amerických zamestnávateľov priamo na Slovensku. Osobné stretnutie umožní dozvedieť sa informácie o pracovných, platobných, podmienkach, možnostiach ubytovania, atď. Odpovede na otázky dostane účastník priamo od amerického zamestnávateľa.

Účastník si hľadá prácu sám Treťou možnosťou je, že študent si prácu hľadá sám, prostredníctvom internetu, alebo kontaktov od kamarátov. Niektoré agentúry majú v ponuke programy, v rámci ktorých si účastníci programu hľadajú prácu až priamo namieste. Na to, aby bol záujemca do programu zaradený, musí spĺňať určité podmienky.

Podmienky pre prácu WAT USA - uchádzač je študentom vysokej školy, postgraduálneho alebo nadstavbového štúdia, - angličtina musí, byť na takej úrovni, aby sa záujemca o prácu dohovoril so svojím zamestnávateľom, a pracovníkmi ambasády, pri udeľovaní víz - vek od 18 do 29 rokov - účastník musí mať vybavené náležité dokumenty a formuláre. O podmienkach vybavenia informuje agentúra, ktorá v prípade potreby môže pomôcť s vypĺňaním jednotlivých formulárov. 2.1 Dokumenty potrebné pre prácu v USA - formulár DS-2019, ktorý zabezpečí, aby účastník programu mohol legálne pracovať - víza J-1 – tento druh pre kultúrno-výmenné programy umožňuje vycestovať do USA a pracovať tam po dobu trvania programu. S vybavovaním všetkých náležitostí pomáha agentúra po splnení určitých podmienok - profesijný životopis (resumé) - motivačný list pre zamestnávateľa (cover letter) - referencie od predchádzajúcich zamestnávateľov

Pracovné pozície[upraviť | upraviť zdroj]

Pracovné ponuky sa v jednotlivých agentúrach líšia, v závislosti od toho, s akými zamestnávateľmi v Amerike spolupracujú. Záleží aj na študentoch, či chcú pracovať vo veľkomestách, v blízkostí stepí, púští, v horách alebo v nížinách. Najčastejšie ponúkané pracovné miesta sú v týchto oblastiach: hoteliérstvo, gastronómia, zábavné parky, národné parky, stavebníctvo, obchody a iné. Môžete si nájsť akúkoľvek prácu, v ktoromkoľvek štáte v USA, okrem: práce v domácnosti, práce s deťmi, práce učiteľa alebo vedúceho v tábore, práce v oblasti medicíny, podomového predaja, práce na lodi či posádky v lietadle. Účastníci programu majú zmluvne stanovený týždenný pracovný čas, čo však nevylučuje prácu nadčas, či prácu v druhom zamestnaní. Pri získavaní práce platí zásada, čím lepšia úroveň angličtiny, tým lepšia práca, plat a naopak.

Poplatky[upraviť | upraviť zdroj]

Výška poplatkov sa v jednotlivých agentúrach líši. Závisí to nielen od programov, ale aj od vývoja menových kurzov. Ceny poplatkov sa môžu z roka na rok meniť, ale závisí aj od obdobia, v ktorom sa program vybavuje. Agentúry ponúkajú rôzne zľavy a akcie. Najčastejšie sa účastníci programov stretnú s nasledovnými poplatkami:

  • registračný poplatok
  • programový poplatok
  • poistenie
  • poplatok za SEVIS System, ktorý monitoruje pohyb účastníkov programov
  • poplatok za vybavenie víza
  • letenka
  • poplatok za účasť na pohovore so zamestnávateľom (niektoré agentúry poskytujú túto službu zadarmo)
  • možnosť pripoistenia storna
  • možnosť zabezpečenia dopravy v rámci USA
  • povinná finančná hotovosť pri vstupe do USA, výška sa odvíja od toho, či máte alebo nemáte pracovnú zmluvu so zamestnávateľom.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]