Záliv svíň

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Zátoka svíň)

Súradnice: 22° 13′ 00″ s.š., 81° 10′ 00″ z.d.

Geograficka poloha Zálivu svíň

Záliv svíň (-slovenský normovaný názov; po španielsky Bahía de Cochinos – doslova „záliv/zátoka ostňovcov“; po slovensky často nesprávne Zátoka divých svíň; po angl. Bay of Pigs) je morská zátoka pozdĺž polostrova Zapata na juhu provincie Matanzas v juhozápadnej časti Kuby. Je súčasťou väčšieho Zálivu Cazones.

Doslovný preklad názvu Bahía de Cochinos je Záliv/zátoka ostňovcov (podľa ryby Balistes vetula z čeľade ostňovcovité), oveľa častejšie sa však používa nesprávny preklad Záliv/zátoka svíň.

Zátoka je dlhá vyše 30 km a v strednej časti široká priemerne 7 km. Má krasové podložie, vďaka čomu sa na pobreží nachádzajú jaskyne (španielsky cenot) a neďaleko pobrežia malé hlboké jazierka (španielsky casimbas). Pobrežie zátoky je od vnútrozemia z veľkej časti oddelené rozsiahlymi močiarmi a riedkymi pralesmi, nachádza sa tam tiež viacero lagún. Západná časť zátoky je charakterizovaná koralovými útesmi, na severnom a východnom pobreží sú hlavne dlhé úzke pláže s mangrovovým porastom.

Najbližšie veľké mesto k zátoke je 30 km severne vzdialené Jagüey Grande. Oblasť samotnej zátoky bola pôvodne len riedko obývaná, no v súčasnosti sú v nej veľké rekreačné strediská Playa Larga (Dlhá pláž) a Playa Girón (pláž pomenovaná po francúzskom pirátovi Gilbertovi Girónovi).

V r. 1961 sa zátoka preslávila ako dejisko veľkej invázie kubánskych exulantov vycvičených a podporovaných vládou USA, ktorí sa pokúšali zvrhnúť režim Fidela Castra. Týmto udalostiam je v Playa Girón venované rozsiahle historicko-vojenské múzeum.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]