Zorbing

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zorbing v meste Rotorua na Novom Zélande

Zorbing alebo zorbovanie alebo sphering (alebo nesprávne airball) je ľahko extrémny šport, ktorý vznikol v roku 2000 na Novom Zélande. Tvorca Andrew Akers sa nechal inšpirovať slávnou skicou muža s rozpaženými rukami od Leonarda da Vinci.

Zorb, základný rys tohto športu, je veľká nafúknutá plastová guľa, v ktorej je pomocou tisícov laniek upevnená ďalšia menšia guľa. Celá guľa váži 90 kg a v priemere má 3,2 m. Do menšej gule sa zmestia až traja ľudia.

Princípom zorbingu je neriadené kotúľanie zorbu zo svahu smerom dole. Svah býva dlhý max. 200 m so sklonom okolo 20°. Zorb dosahuje rýchlosť až 50 km/h a jeho zastavenie prebieha samovoľne pod svahom.

Veľa ľudí má obavy, že sa im bude pri kotúľaní zle a v povracajú sa v guli. Táto predstava je síce opodstatnená, ale nie pravdivá. Autor uvádza, že zo 100 000 ľudí, ktorí zorbing absolvovali, sa ani jedinému zle neurobilo. Treba si uvedomiť že otočenie o 360° je iba raz za 10 m a to už naozaj nie je až taká závratná rýchlosť. Možnosti poranenia sú minimálne, hlavne vďaka dômyselnej konštrukcii, ktorá všetky nárazy, pri pohybe krajinou, absorbuje.

Na výber býva klasický zorbing, kde je človek vnútri gule pevne pripútaný, alebo hydro-zorbing. Hydro-zorbing spočíva v pridaní vody do vnútornej gule, a tak si človek môže vychutnať ten istý pocit ako má pri praní bielizeň v práčke.

V zorbu sa dá pohybovať aj po vodnej hladine, kde vlastnou silou rozhýbete celú guľu a ide v nej prekonávať aj také prekážky ako sú napríklad splavy.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Zorbing na českej Wikipédii.