Zostatok (účet)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Zostatok (iné názvy: účtovný zostatok, zostatok na účte, saldo, účtovné saldo, saldo na účte, zastarano (účtovný) zvyšok; angl. balance) je rozdiel (existujúci v niektorom konkrétnom časovom okamihu pred záverečným uzavretím účtu) medzi celkovou hodnotou na strane „Má dať“ (MD) a celkovou hodnotou na strane „Dal“ (D) jedného účtu.

Terminológia[upraviť | upraviť zdroj]

Ak je na danom účte hodnota zaúčtovaná na strane MD väčšia ako hodnota zaúčtovaná na strane D, zostatok sa nazýva zostatok na strane Má dať (saldo na strane Má dať) alebo debetný zostatok (debetné saldo) alebo pasívny zostatok (pasívne saldo). Hoci účtovník (resp. účtujúci počítač) tento zostatok v podvojnom účtovníctve v čase uzatvárania účtu (umelo) musí zapísať na opačnú stranu účtu než naznačuje názov tohto zostatku, teda na stranu D (pri uzatváraní účtu sa hodnoty na strane MD a D musia presne rovnať, a preto sa rozdiel musí zaúčtovať na tú stranu, kde pred uzavretím účtu "chýbal"), nič to nemení na tom, že výraz "zostatok na strane Má Dať" (a synonymá) vždy znamená len to, že hodnota na strane MD je pred uzavretím účtu väčšia než hodnota na strane D.

Ak je na danom účte hodnota zaúčtovaná na strane D väčšia ako hodnota zaúčtovaná na strane MD, zostatok sa nazýva zostatok na strane Dal (saldo na strane Dal) alebo kreditný zostatok (kreditné saldo) alebo aktívny zostatok (aktívne saldo). Hoci účtovník (resp. účtujúci počítač) tento zostatok v podvojnom účtovníctve v čase uzatvárania účtu (umelo) musí zapísať na opačnú stranu účtu než naznačuje názov tohto zostatku, teda na stranu MD, nič to nemení na tom, že výraz "zostatok na strane Dal" (a synonymá) vždy znamená len to, že hodnota na strane D je pred uzavretím účtu väčšia než hodnota na strane MD.

Zostatok v banke[upraviť | upraviť zdroj]

V účtovníctve banky sa peniaze, ktoré majú zákazníci banky k dispozícii v banke ako kladné čiastky, účtujú ako záväzky banky voči týmto zákazníkom, čiže sa účtujú (tak ako každý iný záväzok) na príslušných účtoch na stranu Dal (výbery a poplatky z účtov potom na opačnú stranu, čiže na stranu Má dať). Preto sa výsledná kladná čiastka, ktorú má zákazník v banke na svojom účte po odpočítaní výberov z účtu a poplatkov, označuje ako zostatok na strane Dal / kreditný zostatok / aktívny zostatok. Ak je naopak zákazník na svojom účte v konečnom dôsledku "v mínuse", tak hovoríme, že je na účte zostatok na strane Má dať / debetný zostatok / pasívny zostatok. Všetky tieto výrazy sú teda myslené z pohľadu účtovníctva banky (nie účtovníctva zákazníka).

Banky však okrem účtovných zostatkov pracujú aj s termínmi zameranými viac na skutočný stav objemu peňazí na účte (t.j. účtovný zostatok je rôznym spôsobom upravený). Sú to najmä tzv. aktuálny zostatok (informatívny údaj, ktorý zobrazuje objem peňazí na účte v určitom konkrétnom čase) a tzv. disponibilný zostatok (informatívny údaj o výške prostriedkov na bežnom účte, ktorými môžeme disponovať).[1][2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. . Dostupné online. Archivované 2013-08-28 z originálu.
  2. . Dostupné online. Archivované 2014-04-24 z originálu.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]