Zoznam uzavretých staníc metra v Osle

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Je niekoľko uzavretých staníc metra v Osle, opustených z rôznych dôvodov. Tu je súhrnný zoznam:

Bjørnsletta (stará stanica)[upraviť | upraviť kód]

Stará stanica Bjørnsletta sa nachádzala na linke Kolsås (linka 6) medzi stanicami Åsjordet a Lysakerelven siete metra. Nachádza sa v štvrti Ullern. Spolu so stanicou Frøen, bola Bjørnsletta jednou z dvoch staníc v sieti metra, ktorým chýbal bezbariérový prístup na nástupište.[1]. Stanica bola otvorená 15. júna 1942, keď bola dokončená linka zo stanice Røabanen do stanice Jar.[2] Spolu s väčšinou linky bola stanica Åsjordet zatvorená pre zlepšovacie práce od 1. júla 2006 a doprava je dočastne poskytovaná autobusom linky 43.[3]. Oblasť okolo stanice Bjørnsletta je prevažne obytná. Po otvorení linky po renovácii budú stanice Bjørnsletta a Lysakerelven nahradené novou stanicou, umiestnenou medzi nimi, taktiež nazvanou Bjørnsletta.

Egne hjem[upraviť | upraviť kód]

Egne hjem bola stanicou metra a električkovej trate na linke Kolsås v Bærum. Stanica sa nachádza medzi stanicami Ringstabekk a Bekkestua, 10,8 km od stanice Stortinget. Stanica bola otvorená 3. novembra 1924. Momentálne je najmenej vyťaženou stanicou na tejto linke metra, a nachádza sa iba 300 m od Ringstabekk a 450 m od Bekkestua. Kvôli tomuto sa rozhodlo, že po zatvorení stanice v 2006 nebude znovuotvorená, aby sa zvýšila priemerná rýchlosť vlakov. Premávka metra na tejto linke je pozastavená kvôli zlepšovacím prácam. Od 2. decembra 2007 sa obnovila premávka električiek (linka 13)zo stanice Jar do Bekkestua. Premávka za stanicou Jar vyžaduje električky SL95 nakoľko v stanici Bekkestua nie je električkové obratisko.

Engerjordet[upraviť | upraviť kód]

Engerjordet je bývalá stanica ľahkej železnice na linke Holmenkoll. Stanica sa začala používať potom ako boli otvorené ostatné stanice v roku 1898. Kým bol Johannes Harbitz riaditeľom prevádzkovej spoločnosti Holmenkolbanen v rokoch 1905 a 1906, zastavovali vlaky presne pred jeho domom, ktorý sa nachádzal medzi stanicami Ris a Slemdal, kde sa Heyerdahls vei križuje s Slemdsalsveien. Táto zastávka sa postupne začala používať ako bežná stanica a bola pomenovaná Engerjordet. Stanica však bola veľmi slabo využívaná a preto bola v roku 1935 zatvorená.[4][5]

Grini[upraviť | upraviť kód]

Grini je bývalá stanica metra, ktorá sa nachádza medzi stanicami Ekraveien a Eiksmarka. Bola otvorená pri príležitosti rozšírenia linky Røa do Bærum 22. decembra 1948. Bola prvou stanicou na linke Røa v Bærume; linka sa neskôr rozšírila o stanicu Lijordet (1951) a Østerås (1972). Stanica Grini bola uzatvorená kvôli generálnym opravám na linke Røa v roku 1995.[6]

Heggeli[upraviť | upraviť kód]

Heggeli je bývalá stanica metra, ktorá sa nachádza medzi stanicami Borgen a Smestad. Bola otvorená 17. novembra 1912, keď sa linka Smestad rozšírila zo stanice Majorstuen po stanicu Smestad. Uzatvorená bola v roku 1995, kvôli generálnym opravám na linke Røa.[6]

Huseby skole[upraviť | upraviť kód]

Huseby skole je bývalá stanica metra, ktorá sa nachádza medzi stanicami Hovseter a Røa. A bola otvorená 24. januára 1935, pri rozšírení linky Røa zo stanice Smestad po Røa. Uzatvorená je od roku 1995 kvôli generálnym opravám na linke Røa.[6]

Husebybakken[upraviť | upraviť kód]

Husebybakken bola dočastnou konečnou stanicou linky Kolsås a T-Bane linky 6 v blízkosti stanice Montebello, ktorú od 31. júla 2006 do 31. mája 2008 nahrádzala. Neskôr v roku 2008 bola zdemolovaná.

Pozadie[upraviť | upraviť kód]

V roku 1995 sa linka Røa, z ktorej sa odvetvuje linka Kolsås začala renovovať aby spĺňala štandardy metra a umožňovala vlakom v mestskom tuneli premávať cez Spoločný Tunel. Prvá sekcia linky Kolsås, od rozvetvovacieho bodu po Montebello sa takisto zrenovovala. Vlaky v stanici Montobello prepínali z horného kábla na tretiu koľaj. Na začiatku roku 2006, predložila Krajská Rada Akershus plán renovácií linky Kolsås za 750 miliónov NOK. Mala byť upravená pre štandardy metra po celej dĺžke linky po stanicu Kolsås, a počas stavebných prác zostali sekcie, ktoré ešte neboli zrekonštruované, zatvorené. Prvá rekonštruovaná sekcia bola od stanice Montebello po stanicu Åsjordet. Pretože rekonštrukcia zahŕňala aj predĺženie staníc, aby sa umožnilo používanie šesť-vozňových vlakov, musela byť stanica Montobello uzavretá. A keďže trať po Montobello spĺňala štandardy metra, vybudovanie dočastnej stanice v jej okolí umožnilo jej obsluhu systémom T-bane, a zároveň poskytlo obratisko pre vlaky linky 6.[7][8] Stanica bola 31. mája 2008 uzavretá. Linka sa znovuotvorila až 18. augusta, keď sa dokončila rekonštrukcia prvých troch staníc na štandard metra: Montebello, Ullernåsen a Åsjordet. Počas medziobdobia sa vlaky otáčali v stanici Holmen na linke Røa. Následne po svojom zatvorení bola stanica zdemolovaná.[9]

Lysakerelven[upraviť | upraviť kód]

Lysakerelven je bývalá stanica na linke Kolsås v sieti Oslo T-bane, medzi stanicami Bjørnsletta a Jar. Bola poslednou stanicou v rámci Osla, ďalej linka pokračuje do Bærumu; pomenovaná je podľa rieky Lysakerelven, ktorá tvorí hranicu medzi Oslom and Bærumom.

Stanica bola otvorená 15. júna 1942[10]. Spolu s väčšinou linky bola Lysakerelven zatvorená pre rekonštrukciu od 1. júla 2006 a preprava je dočastne zabezpečovaná autobusom linky 42[3].

Pri debatách o budúcnosti Kolsåsbanen bolo navrhnuté aby sa premávka metra do Bærumu úplne zrušila, a nahradila električkami, so stanicou Lysakerelven ako konečnou zastávkou. Táto možnosť sa stretla s nespokojnosťou cestujúcich.[11] Miesto toho sa stanice Lysakerelven a Bjørnsletta zlúčia do novej stanice medzi nimi, ktorá ponesie meno Bjørnsletta.


Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Rutebok for Oslo, Consolidated schedule for Oslo
  2. Oslo Sporveier. Západné stanice metra [online]. . Dostupné online.
  3. a b Oslo Sporveier. Autobus nahrádzajúci linku Kolsås [online]. 2006. Dostupné online. (Nórsky)
  4. Munthe, Preben. Vinderen Historielags medlemsblad [online]. Vinderen Historielag, 2004, [cit. 2009-03-13]. Steinerud stasjon, s. 30–31. Dostupné online. (Norwegian)
  5. Norwegian Railway Club. Engerjordet [online]. [Cit. 2009-03-13]. Dostupné online. (Nórsky)
  6. a b c Prehľad západných staníc T-bane - Ruter
  7. Oslo T-banedrift. Buss erstatter Kolsåsbanen fra 1.juli [online]. [Cit. 2009-03-16]. Dostupné online. (Nórsky)
  8. HALVOR, Hegtun. Kolsåsbanen i det blå. Aftenposten, 15 March 2009. Dostupné online [cit. 2009-03-16]. (Nórsky)
  9. Oslo T-banedrift. Husebybakken stasjon stenger [online]. [Cit. 2009-03-26]. Dostupné online. (Nórsky)
  10. Oslo Sporveier. Subway stations in the west [online]. . Dostupné online.
  11. Asker og Bærums Budstikke. Kolsåsbanen stanser 1. juli (Kolsåsbanen closes July 1) [online]. 2005-11-03. Dostupné online. (Nórsky)