Étienne Lenoir

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jean-Joseph Étienne Lenoir
francúzsky vynálezca a obchodník belgického pôvodu
francúzsky vynálezca a obchodník belgického pôvodu
Narodenie12. január 1822
Mussy-la-Ville, Luxembursko
Úmrtie4. august 1900 (78 rokov)
La Varenne, Francúzsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Étienne Lenoir
Lenoirov motor v Musée du conservatoires des Arts et Metièrs v Paríži

Jean-Joseph Étienne Lenoir (* 12. január 1822, Mussy-la-Ville, Luxembursko, po roku 1839 Belgicko – † 4. august 1900, La Varenne pri Paríži, Francúzsko) bol francúzsky vynálezca a obchodník belgického pôvodu. Počas svojho života podal na patentovanie 80 vynálezov, z ktorých najznámejším je prvý úspešný stacionárny plynový spaľovací motor.

Lenoir začiatkom 50. rokov 19. storočia emigroval do Francúzska a usídlil sa v Paríži. Prvý motor na svietiplyn vyvíjal v priebehu roka 1859, patent na neho získal 10. novembra toho roku. 23. januára 1860 ho predstavil asi dvadsaťčlennému obecenstvu. V tom istom roku sa začal zaoberať stavbou vozidla s týmto motorom, vozidlo malo zásobu stlačeného plynu v nádrži. O tri roky neskôr vykonal Lenoir s týmto vozidlom prvú jazdu na trase Paríž-Joinville-le-Pont a späť. Trasu s dĺžkou 18 kilometrov zvládlo jeho vozidlo údajne za tri hodiny.

V roku 1866 postavil Lenoir loď poháňanú plynovým motorom. Celkovo vyrobil cez 400 exemplárov tohto motora. Plány k motoru predal okrem iného aj nemeckému vynálezcovi Nikolausovi Ottovi, ktorý jeho pôvodný dvojtaktný motor najprv vylepšoval a ním inšpirovaný, neskôr vyrobil aj prvý štvortaktný spaľovací motor.

Lenoir bol rytierom Radu čestnej légie (Chevalier de la Légion d’Honneur) a získal francúzske štátne občianstvo.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]