Čeng Čcheng-kung

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Čeng Čcheng-kung
čínsky vojvodca
Čeng Čcheng-kung
Rod. menoČeng Sen
Narodenieaugust 1624
Hirado, Japonsko
Úmrtie23. jún 1662 (37 rokov)
Tchaj-nan, Taiwan
Profesiavojvodca
RodičiaČeng-Č'lung
Macu Tagawa
ManželkaTung Cchuej-jing
DetiČeng Ťing, Čeng Si
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Čeng Čcheng-kung

Čeng Čcheng-kung (čínsky 鄭成功, v zjednodušenej podobe 郑成功) (august 162423. jún 1662, Tchaj-nan, Taiwan), známy aj pod romanizovaným titulom Koxinga (čínsky 國姓爺) bol vojenský veliteľ štátneho útvaru Južný Ming. Od roku 1646 bojoval v armáde proti mandžuským Čchingom. V rokoch 1661 – 1662 dobyl od Nizozemcov na ostrove Taiwan pevnosť Zeelandia, čím ich po 38-ich rokoch vypudil z tejto oblasti.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v roku 1624 v Japonsku pod menom Čeng Sen. Bol synom čínskeho obchodníka a piráta Čeng Č'-lunga, ktorý sa neskôr stal admirálom, a Japonky Macu Tagawa. V Japonsku strávil prvých sedem rokov života. Následne žil s otcom, ktorý stál na čele čínskej flotily. V Číne dostal konfuciánske vzdelanie, od roku 1644 študoval v akadémii v Nankingu (vtedajšie hlavné mesto).

Keď v roku 1644 mandžuské vojsko obsadilo sever Číny a na trón sa dostala nová dynastia Čching, jeho otec sa postavil na stranu bývalého režimu, teda dynastie Ming, ktorá si udržala moc na juhu Číny (štátny útvar, ktorému vládli, sa zvykne označovať ako Južný Ming). Cisár Lung-wu udelil Čeng Senovi nové meno Čcheng-kung (v preklade „Úspech“) a čestný titul Kuo-sing-jie (ktoré bolo neskôr Nizozemcami romanizované do podoby „Koxinga“).

V roku 1646 viedol prvýkrát čínske vojsko proti mandžuským vojskám. Jeho vlastný otec Čeng Č'-lung však v novembri 1646 prešiel na stranu Mandžuov, ktorí ho menovali za guvernéra provincií Fu-ťien a Kuang-tung. Čeng Čcheng-kung so svojimi strýkami ostal verný Mingskej dynastii a v boji pri Mandžuom pokračoval. Spolu s inými generálmi v 50-tych rokoch udržal pre dynastiu Ming juhovýchodné pobrežie Číny.

V apríli roku 1661 zaútočil aj na obchodnú kolóniu Nizozemcov v pevnosti Zeelandia na Taiwane a po deviatich mesiacoch ju dobyl.[1] Tým sa skončila 38 rokov trvajúca koloniálna aktivita Nizozemcov na západe Taiwanu. V júni 1662 Čeng Čcheng-kung náhle zomrel na maláriu v meste Tchaj-nan. Velenie nad jednotkami armády a de facto nezávislú vládu na území západného Taiwanu prevzal jeho starší syn Čeng Ťing. Západný Taiwan ostal v rukách rodu Čeng do roku 1683, keď bol taktiež dobytý mandžuským vojskom dynastie Čching.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. CAMPBELL, William: Formosa under the Dutch, described from contemporary records; with explanatory notes and a bibliography of the island. London : Paul Kegan, Trench and Trubner, 1903, s. 455 [kapitulácia Nizozemcov v pevnosti Zeelandia]. Dostupné on-line.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • DAVIDSON, James W.: The Island of Formosa, Past and Present : history, people, resources, and commercial prospects : tea, camphor, sugar, gold, coal, sulphur, economical plants, and other productions. London and New York: Macmillan 1903 s. 36 - 40 [o dobyti pevnosti Zeelandia].