Diego de Almagro

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Diego de Almagro
španielsky conquistador
španielsky conquistador
Narodeniec. 1475
Almagro, Španielsko
Úmrtie8. júl 1538
Cuzco, Peru
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Diego de Almagro
Poprava Diega de Almagru

Diego de Almagro (* 1475, Almagro, Španielsko – † 8. júl 1538, Cuzco, Peru) bol španielsky Conquistador a objaviteľ Čile.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Diego de Almagro sa narodil svojej matke, ako nemanželské dieťa v španielskom meste Almagro. Podľa tohto mesta aj prijal svoje priezvisko. Údajne bol najdúch.

V roku 1514 sa pripojil k expedícii Pedra Arias Dávilu, ktorý smeroval do Panamy. Z tohto obdobia nie je o Almagrovi veľa známe. Práve v tejto Panamskej expedícii sa Diego de Almagro spoznal s Franciscom Pizarrom a kňazom Hernandom de Luque.

V roku 1530 sa pridal k Franciscovi Pizarrovi, ktorý sa vydal dobiť Peru, kde si podmanil ríšu Inkov. Almagro, Pizarro a kňaz Luque požiadali Španielsku korunu aby vybavila ich výpravu pre dobytie juhu. Kráľ súhlasil a Pizarro sa mohol s 200 mužmi vydať na výpravu. Almagro zostal v Paname, kde verboval nových vojakov a tiež zabezpečoval zásoby pre výpravu. V roku 1532 sa Franciscovi Pizarrovi so 170 mužmi v bitke pri Cajamarce podarilo zajať vládcu Inkov Atahualpu za ktorého žiadali obrovské výkupné. Keď sa to Almagro dozvedel, zhromaždil mužov a odišiel za svojím starým partnerom. K Pizarrovi dorazil v apríli 1533 so 150 ozbrojenými mužmi. Bolo to 5 mesiacov po tom, čo mu španielsky kráľ udelil šľachtický titul "Don" a osobný erb. Obaja sa, ale dozvedeli, že sa k nim blíži obrovská armáda Inkov, ktorej velil inkský generál Romiñahui. Aj preto sa rozhodli v panike Atahualpu zavraždiť.

Občianska vojna medzi conquistadormi a Almagrova smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Keď sa situácia v ríši Inkov upokojila, tak sa vzťahy medzi Almagrom a Pizarrom rapídne zhoršili. Španielska koruna rozdelila Peru a bohaté mesto Cuzco pripadlo Almagrovi, ale Pizarro so svojimi bratmi toto mesto držali. Almagro šiel na sever, kde dobyl Quito. Po svojom návrate do Peru obsadil Almagro mesto Cuzco. Pri Cuzcu porazil armádu Inkov, ktorej velil Manco Capac II, ktorý obliehal v Cuzcu so svojou veľkou armádou Francisca Pizarra. Keď zničil armádu Inkov pri Cuzcu, mohol sa už sústrediť na samotné Cuzco. Obsadiť ho nebol až taký problém, keďže väčšina armády Hernanda Pizarra, ktorá bývala v Cuzcu sa v tom čase nachádzala v Andách, kde hľadala Manco Capaca. Keď sa Hernando Pizarro so svojou armádou vrátil do Cuzca, bol rýchlo porazený armádou Diega de Almagra. Bratia Francisca Pizara, Hernando a Gonzalo padli do zajatia. Francisco Pizarro poslal proti Almagrovi armádu, ktorej velil Alonso de Alvarado. Cieľom bola záchrana svojich bratov. 12. júla 1537 sa stretli v bitke pri Abancay s armádou Diega de Almagra, ktorej velil Rodrigo Orgonez. Alvarado bol so svojimi mužmi porazený. Gonzalovi Pizarrovi a Alvaradovi sa ale podarilo z väzenia utiecť. Almagro a Francisco Pizarro sa dohodli na prepustení Hernanda. Pizarro sľúbil Almagrovi, že ak prepustí Hernanda, tak sa vzdá nároku na Cuzco. Pizarro sa ale v skutočnosti Cuzca nikdy nechcel vzdať, len získaval čas, ktorý potreboval na prípravu svojej armády pre rozhodujúcu bitku. Príležitosť sa mu naskytla, keď Almagro ochorel. V apríli 1538 bol Diego de Almagro v bitke pri Las Salinas definitívne porazený, neskôr odsúdený na smrť a 8. júla 1538 sťatý vo väzení. Jeho telo bolo vystavené na hlavnom námestí v Cuzcu. Jeho useknutá hlava mala slúžiť ako varovanie iným rebelom.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]