Necht

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nechty na prstoch ruky

Necht (lat. unguis) je keratínová doštička, ktorá kryje chrbtovú stranu konca prstov na rukách aj nohách. Patrí medzi kožné adnexy.

Miesto, odkiaľ necht vyrastá, sa nazýva nechtové lôžko (lat. matrix unguis), ktoré je pokryté zárodkovou vrstvou nechtu (stratum germinativum unguis). Pri koreni nechta sa zo zárodkovej vrstvy tvoria stále nové zrohovatené doštičky, pomocou ktorých necht rastie do dĺžky a hrúbky.

Na nechte rozoznávame zrohovatené telo nechta (lat. corpus unguis), ktorého horná časť koreň nechta (radix unguis) je pokrytá nechtovým valom (lat. vallum unguis). Pri koreni nechta je svetlejšia časť nechta – mesiačik (lunula) obsahujúci vzduchové bublinky. Voľný okraj nechta smeruje vzdialene a prerastá koniec prsta. Medzi nechtom a kožou bruška prsta je podnechtie (lat. hyponychium). Je silne inervované a citlivé. Nechty chránia končeky prstov, pomáhajú pri práci a ako protiplocha pri tlaku na brušká prstov pôsobia ako pomocné orgány hmatového zmyslu.

Typický necht vyrastie približne milimeter za desať až pätnásť dní. Na dlhých prstoch však rastú o niečo rýchlejšie ako na kratších, podobne ako aj na používanejšej ruke viac ako na menej používanej ruke. Nechty na palcoch na nohách rastú trikrát pomalšie. Najdlhšie nechty na svete má Američanka Lee Redmond, ktorej nechty merajú až 7,5 metra. Táto dáma si nechty neostrihala celých 27 rokov. Lee_Redmond

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému nechty
  • Spolupracuj na Wikislovníku Wikislovník ponúka heslo nechty.