Ľudovít V. (Francúzsko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ľudovít V. (Généalogie des rois de France)

Ľudovít V. Lenivý (* 967 – † 21. máj 987) bol francúzsky kráľ v rokoch 986 až 987 a tiež posledný legitímny mužský príslušník rodu Karolovcov.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho rodičmi boli Lothar I. matkou Ema, dcéra talianskeho kráľa Lothara II.

Ľudovít bol korunovaný už 8. júna 979, v prvej polovici 80. rokov bol akvitánskym kráľom. Samostatnú vládu nastúpil po otcovej smrti v roku 986. Bol posledným Karolovcom na francúzskom tróne (jeho sídlo bolo v Laone) a posledným mužským legitímnym Karolovcom vôbec.

V roku 982 sa oženil v Brioude s Adlétou z Anjou, pričom ihneď potom boli obaja korunovaní za kráľa a kráľovnú Akvitánska. Manželstvo ale bolo bezdetné a vzhľadom na vekový rozdiel oboch partnerov (Adléta bola asi o 20 rokov staršia) bolo v roku 984 zrušené.

Ľudovít V. zdedil po otcovi spory francúzskych Karolovcov s dynastiou cisára Otta I., v ktorých mal cisár, ako rímsky panovník moc nad francúzskymi duchovnými.

Kráľ Ľudovít V. zomrel pri loveckej nehode. Bol pochovaný v meste Compiègne.

Ľudovít V. zomrel bez potomkov a jediným legitímnym následníkom bol jeho strýko Karol Dolnolotrinský. Duchovní ale, rovnako ako neskôr pápež Silvester II., dosadili na trón Huga Kapeta, ktorý sa presadil svojou vojenskou silou a tiež ako vnuk bývalého protikráľa Róberta. Bol pochovaný v meste Compiègne.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Francouzští kralové v období středověku. Ed. Joachim Ehlers, Heribert Müller, Bernd Schneidmüller. Praha : Argo, 2003. (Ecce homo; zv. 6.) ISBN 80-7203-465-0. (po česky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]


Ľudovít V.
Vladárske tituly
Predchodca
Lothar
francúzsky kráľ
986987
Nástupca
Hugo Kapet