Ján Žižka: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
oprava textu
doplněk textu
Riadok 2: Riadok 2:
'''Ján Žižka z Trocnova''', po česky ''Jan Žižka z Trocnova'', (* okolo roku [[1360]] v juhočeskom [[Trocnov]]e – † [[11. október]] [[1424]] pri [[Přibyslav]]e) český [[vojvodca]] a bojovník, tvorca vojenskej defenzívnej taktiky opierajúcej sa o vozovú hradbu.
'''Ján Žižka z Trocnova''', po česky ''Jan Žižka z Trocnova'', (* okolo roku [[1360]] v juhočeskom [[Trocnov]]e – † [[11. október]] [[1424]] pri [[Přibyslav]]e) český [[vojvodca]] a bojovník, tvorca vojenskej defenzívnej taktiky opierajúcej sa o vozovú hradbu.


Narodil sa niekedy okolo roku [[1360]] v zemianskej rodine Žižkov z Trocnova. Jeho otec sa menoval [[Gregor|Řehoř]] a matka [[Jana]]. Nemal viac ako 12 rokov, keď utrpel ťažké zranenie [[meč]]om, prišiel o ľavé oko a polovicu tváre mu od tej doby hyzdila dlhá jazva. Oženil sa s Katarínou z Čeřejova. Zo záznamu rožmberských a jihlavských popravných kníh je zrejmé, že počas rokov 1406-1409 pôsobil v bratrstve cestných lapkov akéhosi [[Matej]]a, ktorý bol roku [[1409]] obesený v [[České Budejovice|Českých Budejoviciach]], a viedli záškodnícku vojnu proti Rožmberkom. Na záver tohto obdobia zrejme prišiel na ich stranu, pretože v júli [[1409]] vydal [[Václav IV.]] amnestný list, v ktorom mu odpúšťa všetko, čo spáchal zlého voči kráľovi aj korune. V roku [[1410]] sa Žižka zúčastnil ťaženia do [[Poľsko|Poľska]], kde sa podieľal na porážke [[Rád nemeckých rytierov|Rádu nemeckých rytierov]] v bitke pri Grunwaldu. V rokoch [[1411]]-[[1412]] slúžil ako „vrátnik“ na kráľovskom dvore v [[Praha|Prahe]]. V tej dobe ešte kázal v Betlehmskej kaplnke Majster [[Ján Hus]] a Žižka sa stal jeho horlivým poslucháčom. Dňa [[30. júl]]a [[1419]] sa podieľal na [[defenestrácia|defenestrácií]] na novomestskej radnici. V tom istom roku odchádza s ďalšími radikálnymi husitmi do [[Plzeň|Plzne]]. V marci bol donútený k ústupu z katolíckej [[Plzeň|Plzne]] a útočisko našiel v novo osídlenom meste [[Tábor]].
Narodil sa niekedy okolo roku [[1360]] v zemianskej rodine Žižkov z Trocnova. Jeho otec sa menoval [[Gregor|Řehoř]] a matka [[Jana]]. Nemal viac ako 12 rokov, keď utrpel ťažké zranenie [[meč]]om, prišiel o ľavé oko a polovicu tváre mu od tej doby hyzdila dlhá jazva. Oženil sa s Katarínou z Čeřejova. Zo záznamu rožmberských a jihlavských popravných kníh je zrejmé, že počas rokov [[1406]]-[[1409]] pôsobil v bratrstve cestných lapkov akéhosi [[Matej]]a, ktorý bol roku [[1409]] obesený v [[České Budejovice|Českých Budejoviciach]], a viedli záškodnícku vojnu proti Rožmberkom. Na záver tohto obdobia zrejme prišiel na ich stranu, pretože v júli [[1409]] vydal [[Václav IV.]] amnestný list, v ktorom mu odpúšťa všetko, čo spáchal zlého voči kráľovi aj korune. V roku [[1410]] sa Žižka zúčastnil ťaženia do [[Poľsko|Poľska]], kde sa podieľal na porážke [[Rád nemeckých rytierov|Rádu nemeckých rytierov]] v [[Bitka pri Grunwaldu|bitke pri Grunwaldu]]. V rokoch [[1411]]-[[1412]] slúžil ako „vrátnik“ na kráľovskom dvore českého kráľa Václava IV. Lucemburského v [[Praha|Prahe]]. V tej dobe ešte kázal v Betlehmskej kaplnke Majster [[Ján Hus]] a Žižka sa stal jeho horlivým poslucháčom. Dňa [[30. júl]]a [[1419]] sa podieľal na [[defenestrácia|defenestrácií]] na Novomestskej radnici v Prahe. V tom istom roku odchádza s ďalšími radikálnymi husitmi do [[Plzeň|Plzne]]. V marci bol donútený k ústupu z katolíckej [[Plzeň|Plzne]] a útočisko našiel v novo osídlenom meste [[Tábor]].


Je považovaný za autora (niekedy iba za spoluautora) [[Vojenský poriadok|Vojenského poriadku]] ([[1423]]).
Je považovaný za autora (niekedy iba za spoluautora) [[Vojenský poriadok|Vojenského poriadku]] ([[1423]]).
Riadok 9: Riadok 9:
:[[14. júl]] 1420 [[bitka na Vítkove]]
:[[14. júl]] 1420 [[bitka na Vítkove]]


Zahynul počas vojenského ťaženia pri Přibyslave 11. októbra 1424.
Zahynul počas vojenského ťaženia pri [[Přibyslav]]e [[11. október|11. októbra]] [[1424]].


[[Kategória:Úmrtia v 1424|Žižka, Jan]]
[[Kategória:Úmrtia v 1424|Žižka, Jan]]

Verzia z 10:05, 29. august 2007

Obraz „Jan Žižka“ od Mikoláša Aleša.

Ján Žižka z Trocnova, po česky Jan Žižka z Trocnova, (* okolo roku 1360 v juhočeskom Trocnove – † 11. október 1424 pri Přibyslave) český vojvodca a bojovník, tvorca vojenskej defenzívnej taktiky opierajúcej sa o vozovú hradbu.

Narodil sa niekedy okolo roku 1360 v zemianskej rodine Žižkov z Trocnova. Jeho otec sa menoval Řehoř a matka Jana. Nemal viac ako 12 rokov, keď utrpel ťažké zranenie mečom, prišiel o ľavé oko a polovicu tváre mu od tej doby hyzdila dlhá jazva. Oženil sa s Katarínou z Čeřejova. Zo záznamu rožmberských a jihlavských popravných kníh je zrejmé, že počas rokov 1406-1409 pôsobil v bratrstve cestných lapkov akéhosi Mateja, ktorý bol roku 1409 obesený v Českých Budejoviciach, a viedli záškodnícku vojnu proti Rožmberkom. Na záver tohto obdobia zrejme prišiel na ich stranu, pretože v júli 1409 vydal Václav IV. amnestný list, v ktorom mu odpúšťa všetko, čo spáchal zlého voči kráľovi aj korune. V roku 1410 sa Žižka zúčastnil ťaženia do Poľska, kde sa podieľal na porážke Rádu nemeckých rytierov v bitke pri Grunwaldu. V rokoch 1411-1412 slúžil ako „vrátnik“ na kráľovskom dvore českého kráľa Václava IV. Lucemburského v Prahe. V tej dobe ešte kázal v Betlehmskej kaplnke Majster Ján Hus a Žižka sa stal jeho horlivým poslucháčom. Dňa 30. júla 1419 sa podieľal na defenestrácií na Novomestskej radnici v Prahe. V tom istom roku odchádza s ďalšími radikálnymi husitmi do Plzne. V marci bol donútený k ústupu z katolíckej Plzne a útočisko našiel v novo osídlenom meste Tábor.

Je považovaný za autora (niekedy iba za spoluautora) Vojenského poriadku (1423).

25. marec 1420 bitka pri Sudoměři
14. júl 1420 bitka na Vítkove

Zahynul počas vojenského ťaženia pri Přibyslave 11. októbra 1424. ru-sib:Жижка, Иван