Okultizmus: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bubamara (diskusia | príspevky)
d Posledné úpravy používateľa Pavla (diskusia) vrátené; bola obnovená posledná úprava Kandy Talbot
Riadok 13: Riadok 13:
[[Kategória:Okultizmus]]
[[Kategória:Okultizmus]]
[[de:Okkultismus]]
[[de:Okkultismus]]

'''Slovo okultizmus''' etymologicky pochádza z latinského slova „occultus“, čo znamená tajomný, skrytý.
1 Okultné náuky vychádzajú z toho, že okrem známych fyzikálnych zákonitostí a síl v tomto svete, existujú a pôsobia akési iné, neznáme sily a energie, ktoré dokážu pôsobiť aj na duchovnej úrovni. Tieto sily môžu vnímať a správne vysvetľovať iba osobitne „obdarení“ ľudia, ktorých nazývajú „médiá“. Okultizmus teda znamená tajomnú vedu alebo istú formu mágie.
2 V úzkom zmysle slova okultizmus zahŕňa oblasť mimoprirodzených javov spôsobených neznámymi silami, na rozdiel od špiritizmu, ktorý tie isté javy vysvetľuje ako úkazy a zásahy duchov. Pri širšom chápaní sa pod okultizmom myslí celá oblasť psychotroniky, astrológie, mágie, veštenia, jasnovidectva a špiritizmu.

Nie je tomu ešte veľmi dávno, keď sa ako „okultné“ označovali tajomné, dosiaľ vedecky nedostatočne preskúmané javy a skutočnosti. Dnes, keď už existujú tisícky rozsiahlych štúdií a vedeckých výskumov v tejto oblasti, sa pod okultizmom chápe to, čo nejako súvisí s mágiou. V súčasnosti sa vo vedeckej literatúre prívlastok „okultné“ na označenie nepreskúmaných fyzikálnych či psychických javov už nepoužíva.

''' Čo zlé môže spôsobiť praktizovanie okultizmu, mágie a podobných vecí?'''
Negatívne účinky okultných a magických vplyvov sa môžu prejaviť na viacerých úrovniach: '''na úrovni ducha, psychiky a tela.''' A to má napokon '''dopad aj na medziľudské vzťahy.'''
Predpokladať napr. zlé duchovné pozadie choroby možno najmä vtedy, ak nemožno na prirodzenej báze dostatočne vysvetliť nezvyčajný telesný, psychický alebo duchovný symptóm a dotyčná osoba sa v prítomnosti alebo v minulosti nejakým spôsobom otvorila pre mágiu.
Komplikácie následkom vplyvu mágie môžu byť:
'''Na psychickej úrovni:''' nutkavé myšlienky rozličného druhu proti vlastnej vôli, najmä nenávisti, pomstychtivosti, upodozrievania, neprimerane silné sexuálne predstavy a túžby, alebo nutkanie vykonať niečo zlé, nekontrolovateľné návaly negatívnych pocitov - nadmerný a neodôvodniteľný smútok, strach, nepokoj, úzkosti, vnútorný chaos, pocit prenasledovania, sledovania alebo ovládania inou osobou, v niektorých prípadoch až psychické zrútenie sa osobnosti, vnútorné tlaky spáchať samovraždu, vnútorná rozorvanosť až schizofrénia (rozdvojenie osobnosti), vnímanie hlasov a obrazových vízií (aj ufónov), spontánna reč v nezrozumiteľnom jazyku , ťažké až hrôzostrašné sny .
'''Na telesnej alebo somatickej úrovni:''' Zhoršenie starých alebo vznik nových zdravotných komplikácií a ochorení, ktoré nereagujú na medicínsku liečbu: nespavosť, nechuť až odpor k jedlu, extrémne dlhé a silné záchvaty plaču u detí, migrény, bolesti a nevoľnosť v oblasti žalúdka, puchnutie tela, vyrážky, ekzémy, zčernanie istých častí tela, napr. jazyka, telesné problémy pri prijímaní sviatostí, modlitbe a iných úkonoch viery – ustrnutie tela alebo reči, chvenie, nadmerné potenie alebo zvýšená teplota, nevoľnosť, nutkanie na zvracanie, búšenie srdca, v istých prípadoch až kŕče a iné choroby, pri ktorých lekári záhadne nemôžu objaviť príčiny.
'''Na spoločenskej úrovni:''' Ide skôr o druhotné komplikácie následkom troch predošlých. Patrí tu najmä rozpad rodín , narušenie medziľudských vzťahov , ďalej nižšia výkonnosť v zamestnaní alebo aj trestná činnosť , spätá predovšetkým s čiernou mágiou.
'''Na duchovnej úrovni:''' hriech , morálna otupenosť - oslabenie rozlišovania medzi dobrom a zlom, duchovná slepota – značné oslabenie rozlišovania medzi pravdou a klamstvom, výrazný nedostatok lásky , vnútorná nesloboda - nadmerné zábrany pri konaní dobra, vnútorné tlaky a nepríjemnosti pri prijímaní sviatostí, neodôvodniteľný strach a nepokoj z náboženských úkonov a prítomnosti náboženských predmetov (napr. aj z počúvania kresťanských, najmä oslavných, piesní), oslabenie života viery, vzdialenie sa od sviatostného a modlitbového života, strata alebo výrazné oslabenie osobného vzťahu k Bohu. V ojedinelých prípadoch môže dôjsť až k posadnutiu človeka zlým duchom.

Verzia z 13:48, 22. január 2008

Okultizmus je sústava náuk a praktík, založených na viere v skryté sily pôsobiace v prírode a vo svete vôbec; s touto sústavou súvisia aj snahy o ovládnutie skrytých síl v prospech človeka.

Hlavným zdrojom okultizmu boli tzv. tajné náuky a praktiky východných náboženstiev, avšak okultizmus sa sústavnejšie dotvoril v novšej dejinnej dobe a rozvinul sa pritom do rôznych smerov, prípadne siekt.

Do sféry okultizmu spadajú jednak tzv. náuky vonkajšie (exoterické), ktoré sú aj s príslušnými praktikami určené širšej verejnosti; jadrom okultizmu sú však náuky vnútorné (ezoterické) aj s ich praktikami, ktoré pestujú len zvláštni zasvätenci - a to jednotlivci i príslušníci okultných siekt.

S okultizmom sa sprvu spájali niektoré zvláštne duševné javy, ktoré sa neskôr stali predmetom skúmania v parapsychológii, v súčasnej dobe v psychotronike (ide napr. o javy autohypnotické a hypnotické, o prejavy sugescie a autosugescie atď.).

Externé odkazy

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.