Počítačový vírus: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 6: Riadok 6:


== Najznámejšie počítačové vírusy ==
== Najznámejšie počítačové vírusy ==
Medyi najynámejšie vírusz patrí vírus s Náyvom Mearas
Medzi najznámejšie vírusz patrí vírus s Názom Mearas

Verzia z 09:23, 27. február 2008

Počítačový vírus v oblasti počítačovej bezpečnosti označuje program alebo kód, ktorý sa dokáže sám šíriť bez vedomia používateľa. Aby sa mohol rozmnožovať, vkladá kópie svojho kódu do iných spustiteľných súborov alebo dokumentov. Taký program sa teda chová podobne ako biologický vírus, ktorý sa šíri vkladaním svojho genetického kódu do živých buniek. Analogicky sa proces šírenia vírusu nazýva nakazenie alebo infekcia a napadnutému súboru hostiteľ. Vírusy sú iba jedným z druhov tzv. malware, zákerného softvéru. Vo všeobecnosti sa ako vírusy (nesprávne) označujú napríklad aj červy a iné druhy malware.

Zatiaľ, čo niektoré vírusy môžu byť cielene ničivé (napr. mazať súbory na disku), mnoho iných vírusov je relatívne neškodných, poprípade iba obťažujúcich. U niektorých vírusov sa ničivý kód spúšťa až s oneskorením (napr. v určitý deň či po nakazení určitého počtu iných hostiteľov), čo sa niekedy označuje ako (logická) bomba. Ďalší negatívny vplyv vírusov je ich samotná reprodukcia, ktorá zaťažuje počítačové systémy a obsadzuje ich zdroje.

Dnes (2005) sú klasické počítačové vírusy na istom ústupe oproti červom a spywaru ktoré sa šíria prostredníctvom počítačových sietí, hlavne internetu. Niektoré antivírusové programy ako aj iné špecializované programy sa preto snažia chrániť počítač aj pred inými, nevírusovými hrozbami.

Najznámejšie počítačové vírusy

Medzi najznámejšie vírusz patrí vírus s Názom Mearas