Diskusia:Slovensko: Rozdiel medzi revíziami

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎sr: nová sekcia
Wacker (diskusia | príspevky)
→‎Zdroje: nová sekcia
Riadok 121: Riadok 121:


ja by som len chcela podotknúť že počet obyvateľov k roku 2007 je už 5 400 998.
ja by som len chcela podotknúť že počet obyvateľov k roku 2007 je už 5 400 998.

== Zdroje ==

V tomto článku všade chýbajú zdroje, napr. taká národnosť alebo náboženstvo...odkiaľ sú tie čísla? --[[Redaktor:Wacker|Wacker]] 11:25, 16. júl 2008 (UTC)

Verzia z 11:25, 16. júl 2008

ja lenze radio_fm je Sro4!!!!teda,ze je tam chyba...

Externe odkazy

čo tam robi ten flysmart?????????? Chaty

Národné motto

Týmto dávam hlasovať za národné motto:

"Keď dávajú ber a keď bijú utekaj"

Na tomto motte nie je nic urazlive a vystihuje skutocnost ze slovaci zatial prezili vsetky burky historie bez uhony. Pokial nebudu namietky tak do tyzdna od tohoto dna tom toto motto pridam. --Robo 12:36, 12 Jan 2005 (UTC)

Nie je to motto v inych krajinach nieco oficialnejsie, nieco co trebars prijima parlament/panovnik? Cosi ako vlajka, hymna, ... (takze zatial kym si toto neujuasnim som proti) Liso 13:38, 12 Jan 2005 (UTC)
  • Motto je oficiálna vec, väčšinou je súčasťou štátneho znaku alebo je priamo uvedené v ústave. SR také niečo nemá. T.j. som proti. --AtonX 14:39, 12 Jan 2005 (UTC)

OK, to som nevedel --Robo 16:59, 12 Jan 2005 (UTC)

A co tak: "vela tvorit malo trovit a ucit sa." (Stur) Aspon je to historicke...Vlado

Toto motto vôbec nepokladám za národné, neobsahuje nič národné... Radšej by som dal: "Za pravdu a za národ, miluj bližneho svojho, cti národ svoj, ochraňuj rodný jazyk svoj." Slavik Baťovka...

Národné motto, motto slovákov by nemalo byť nejakou skomoleninou iných citátov...národné motto by malo byť všeobecne známe, mal by ho vedieť každý-alebo vačšina, malo by zaujať tak, aby sa ľudia nad ním pozastavili a aby našli v ňon ten zmysel, význam ktorý by charatkerizoval niečim práve naše Slovensko..je pravda, slovensko prežilo toho v minulosti dosť..a ešte stále existuje, nezničila ho žiadna vojna, panovník alebo vzbura..nezničila ho minulosť.preto by aj to motto malo mať niečo do seba...Renáta

Ja som za motto, ktore sa učí každý školák: A ty mor ho, hoj mor ho, detvo môjho rodu, kto kradmou rukou siahne na tvoju slobodu. A č i len dušu dáš v tom boji divokom, mor ty len, a voľ nebyť, ako byť otrokom. --laci_lacike 19:15, 4. január 2008 (UTC)[odpovedať]

V strede Bratislvy jevstvuje miesto SLAVIN to spozná každý , to je spravné motto sme in Sme tuna skor jako Západ, lebo su to náši potomkovia, nevedia to priznať. Nie sme odfaklený Čechoslováci boli sme tu skor, Boli sme tu skor ako [200 000 rokov] , za praotca Sama. Iqservice 20:30, 4. január 2008 (UTC)

Na anglickej wiki sa objavilo ako národné motto toto: "Afferant Montes Pacem Populo" (Nech hory prinesú ľudom pokoj). Je to naozaj naše motto? Pretože aj poľská wikipédia má toto motto zaznamenané ako národné pre Slovensko. --[d|p] 17:03, 22. marec 2008 (UTC)[odpovedať]

madari -> romovia

Aky je zdroj pre tvrdenie, ze "Podiel Rómov podľa posledného sčítania (čiže na základe ich vlastnej definície) je 1,7%, no podľa rozhovorov s komunálnymi predstaviteľmi a starostami (čiže na základe definície zvyšného obyvateľstva) 5,6%. Treba si však uvedomiť, že v prípade uvedených 5,6 % treba znížiť hore uvedené percento Slovákov a Maďarov (najmä Maďarov) celkovo o 4 percentuálne body" ? Mne to pripada ako kacica z kuchyne ... no radsej nepoviem! :) Liso 13:36, 16 Feb 2005 (UTC)

Takl to ti pripadá zle, lebo to je citát od slovenského demografa zaoberajúceho sa Rómami. Je tu úplne správne. Treba čítať noviny...Bronto 16:48, 16 Feb 2005 (UTC)

Mne sa to zda poriadne na hlavu padnute. Mali by sme spravit clanok o Slovensku, ktory by mal byt objektivny a nestranny. Davat sem taketo subjektivne vety - to patri do nejakeho blogu - ale nie na wikipediu. Ak to tam v kazdom pripade musi byt, tak by sa to malo inac formulovat. Ak nejaky demograf nieco povie, tak je to aktualna politika a ma sa to nechat v novinach.--Mt7 04:10, 10 Mar 2005 (UTC)

kedze nikto nereaguje, tak to vyhadzujem. --Mt7 12:36, 12 mar 2005 (UTC)

Nič sa vyhadzovať nebude, je to takisto oficiálne a správne ako že sa Slovensko oficiálne volá Slovenská republika. Predošlé táraniny sú absolútne odveci. Vôbec neviete k čomu sa vyjadrujete...Bronto 16:56, 12 mar 2005 (UTC)

Sefe, mam taky pocit, ze nevies o com sa bavime, nasou ulohou je spravit rozumny clanok o Slovensku a neni tam nic ine nez tato veta, ktora v ziadnom smere nie je dolezita, ak by som bol niekto z liliputanskej wikipedie a chcem spravit clanok o Slovensku tak samozrejme je pre mna slovenska wikipedia prvotny zdroj. Takze ak sa napise clanok o slovenskych narodnostiach, tak nemam nic proti tomu, ked to tam bude. Ale ak toto ma byt jedina rozumna veta v celom clanku o Slovensku - a samozrejme nie je z oficialneho zdroja, tak dovidenia. --Mt7 18:53, 12 mar 2005 (UTC)

Ale to je oficiálny zdroj, preboha, jediný ktorý existuje. To isté číslo vychádza extrapoláciou počtu Rómov podľa záznamov ministerstva vnútra, ktoré sa skončili 1989...Chceš radšej vyjadrenie francúzskeho lovcu motýľov, alebo chceš niekoho vyslať s pravítkom, aby ich identifikoval podľa veľkosti nosa alebo tak ?...to už ti bude oficiálnejšie, alebo čo považuješ za oficiálne??? Vieš ty vôbec ako vznikajú čísla štatistického úradu?...A vôbec, pozri sa, ja sa v tom vyznám, a nevyjadruj sa do oblastí, do ktorých očividne nemáš ani poňatia... Pri Rómoch je zásadný rozdiel medzi počtom, ktorý oni uvádzajú v sčítaní a ich skutočným počtom. A štyri percentá obyvateľov sú riadne veľké číslo na to, aby sa tu spomenulo. Ja som si myslel, že práve na Slovensku to snáď vie už každé malé dieťa, ale zrejme sa mýlim...Bronto 22:22, 12 mar 2005 (UTC)

  • UZ SA OPAKUJEM a stale nedostavam odpoved na moju jednuduchu otazku
  • neviem ako to mam napisat, ale mne nejde o pravdivost a nepravdivost tejto vety
  • mne ide o ten N E P O M E R
  • o Slovensku by sa malo napisat tisice viet, ktore su dolezitejsie
  • a tuto vetu mozme zaradit pod "narodnosti Slovenska"
  • je to take tazke pochopit

SI SI FAKT ISTY ZE TATO VETA TAM MA BYT a nemali by sme radsej vytvorit kvalitny clanok o Slovensku

nieco podobne ako maju Nemci na Nemecko: http://de.wikipedia.org/wiki/Deutschland Francuzi na Francuzko http://fr.wikipedia.org/wiki/France u madarov to tiez neni slava ale je to podstatne lepsie http://fr.wikipedia.org/wiki/France skoro vsetko na slovinskej wiki sa mi paci http://sl.wikipedia.org/wiki/Slovenija

nehovoriac uz o tom, ake kvalitne su anglicke, slovinske, nemecke, madarske atd clanky o Slovensku aj ked mi je jasne, ze to pisali bud slovaci alebo milovnici Slovenska

--Mt7 23:18, 12 mar 2005 (UTC)

1. Hore si explicitne napísal, že to nie sú oficiálne údaje a že je to nejaká aktuálna politika. 2. Do podrobného článku o národnostiach na Slovensku patrí kopa iných veci, tak ako je to napríklad v anglickej wiki (pozri sa tam). 3. Celý ten článok o Slovensku je nepomerný, lebo tam veľa chýba...Keď by bol ten článok dlhší, ani by si si tú vetu nevšimol. Ja som to písal anticipujúc, že niekto patrične aj doplní ostatné kapitoly. Tá veta je dôležitá preto,lebo hovorí asi toľko, že Rómov je v skutočnosti oveľa viac a vysvetľuje prečo. 4. Ale hlavne, všetci uvítame, keď preložíš napríklad anglickú a/aleo nemeckú hlavnú stránku o Slovensku. Je mimochodom zaujímavé, že USA asi budeme mať lepšie spracované ako Slovensko...Bronto 16:26, 13 mar 2005 (UTC)

Nabozenstvo

Presnejsie udaje su na http://www.statistics.sk/webdata/slov/scitanie/tab/tab4a.htm a myslim si, ze je vhodnejsie oznacenie bez vyznania ako ateisti. Vlado


Internetová doména

  • Mt7, preco si vyhodil bodku z internetovej domeny? Ta bodka je tam namieste a je to tak aj omnoho intuitivnejsie. Konieckoncov, rovnako s bodkou, je to aj na anglickej wikipedii. Atomique 19:12, 12 mar 2005 (UTC)


mne sa to zda nelogicke, bodka tam nepatri, ale samozrejme som sa pozrel aj ja na ostatne wikipedie a vsade je to tak, prave som to chcel vratit. --Mt7 19:14, 12 mar 2005 (UTC)

samozrejme, ze mam pravdu v RFC 1591 sa hovori o TLD a nevidiet tam ziadnu bodku --Mt7 19:33, 12 mar 2005 (UTC)

Dejiny

Dejiny

pár pripomienok, poznámok a otázok

  • nemohol by sa tento text skopírovať do článku Dejiny Slovenska, ktorý je v divnom stave, pochopiteľne s označením ako dôležitý stub
    • Konečne niekto uznal, čo ja tu tvrdím už dávno. Mám tomu rozumieť tak, že mám zmazať terajší text a nahradiť zatiaľ týmto?
  • je potrebné odkazovať na neexistujúce články s textom "pozri články"? Viem si predstaviť, že niekedy bude článok Vanniovo kráľovstvo, ale čo by malo byť v článku Druhá Slovenská republika mi je trochu nejasné, hlavne ale prečo by také niečo malo byť.
    • 1. Je nutné odkazovať na neexistujúc články, aby ich niekto napísal. V tomto prípade by tam mali byť Dejiny Slovenska, ale keďže sú v stave, v akom sú, tak ja na ten článok nedopustím odkazovať, lebo to je jednoducho hanba. Preto je tam tá sada článkov. 2. Druhá Slovenská republika je názov dnešného Slovenska, bežne sa používa.
  • neviem či Vanniovo kráľovstvo bolo naozaj také významné a ostatné veci pred príchodom Slovanov tak bezvýznamné, ale tá veta mi tam pripadá nevhodná.
    • Ja som to tam nedal...Ale nakoniec ide predsa len o prehľad (preto to nemôžeš brať tak vážne), prečo by to tam nemohlo byť (je to prvý štát na území Slovenska).
  • v druhom odseku to zvýraznenie na pôvodné sa mi zdá hodne silené. Okrem toho mám pocit, že je nelogické hovoriť, že pôvodné obyvateľstvo sa prisťahovalo.
  • len otázka - termín Kráľovské Uhorsko je naozaj terminus technicus? Mám pocit, že som sa s týmm ešte nestretol, ale to nič neznamená.--LacoR 15:44, 25 máj 2005 (UTC)
    • Je, lebo tak sa ten štát volal.Bronto 18:00, 25 máj 2005 (UTC)

Historická fakta

Vážení kolegové. Troufám si tvrdit, že je vysloveně špatnost a vandalismus zamlžovat kvůli novému pravopisu historická fakta. --84.242.95.9 21:53, 12 január 2006 (UTC)


Gramotnost

Vazeni kolegovia, podla mojho nazoru je tu ta gramotnost trosku nizsia, takze by to bolo treba primerane upravit. --Rordor 20:08, 6 jún 2006 (UTC)

Zamknutie pre neregistrovaných a novoregistrovaných

Navrhujem zamknúť tento článok pre IP a nových redaktorov, kvôli stálym revertom zo strany niekotorých IP. Vasiľ 15:38, 20. november 2007 (UTC)[odpovedať]

Súhlasím. --Wizzard 15:59, 20. november 2007 (UTC)[odpovedať]

Zamestnanost

Kde su veci ako zamestnanost a podobne ? napr. pri Nemecku mame uvedenu mieru nezamestnanosti aj podla spolkovych republik .


Aktuálny počet obyvateľov Slovenska k 31.12.2007 je 5 400 998. Bližšie info je na http://www.statistics.sk/pls/elisw/MetaInfo.explorer?cmd=go&s=1002&sso=2&so=7

sr

ja by som len chcela podotknúť že počet obyvateľov k roku 2007 je už 5 400 998.

Zdroje

V tomto článku všade chýbajú zdroje, napr. taká národnosť alebo náboženstvo...odkiaľ sú tie čísla? --Wacker 11:25, 16. júl 2008 (UTC)[odpovedať]