Ponziho schéma: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: he:הונאת פונזי
Riadok 30: Riadok 30:


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==
* [http://zakony.idnes.cz/moznosti-postihu-ponzi-schemat-a-klasickych-pyramidovych-her-pb2-/trestnipravo.asp?c=A020730_030500_trestnipravo_328 Možnosti postihu Ponzi schémat a klasických pyramidových her] {{ces icon}}
* [http://www.sec.gov/answers/ponzi.htm stručný popis Ponziho schémy, U.S. Securities and Exchange Commision] {{eng icon}}
* [http://www.sec.gov/answers/ponzi.htm stručný popis Ponziho schémy, U.S. Securities and Exchange Commision] {{eng icon}}



Verzia z 15:14, 14. december 2008

Ponziho schéma (po angl. Ponzi scheme; správny preklad názvu je Ponziho systém/metóda/hra) je druh podvodnej investorskej operácie, ktorá sľubuje investorom neuveriteľne vysoké výnosy v krátkej dobe. Výnosy nie sú vytvárané reálnymi finančnými operáciami, ale sú vyplácané z vkladov neskorších investorov.

Opis

Ponziho schéma je pomenovaná podľa talianskeho emigranta Carla Ponziho, ktorý touto technikou v rokoch 1919-1920 v USA vylákal od približne 40 000 investorov sumu 15 miliónov dolárov.[1]:

Carlo Ponzi

V Ponziho schéme investori vkladajú svoje peniaze prevádzkovateľovi s cieľom ich zhodnotenia. Prevádzkovateľ vypláca výnosy z vkladov neskorších investorov a obvykle sa pri tom snaží vzbudiť dojem, že ide o zisky z finančných operácií. Tak tomu bolo aj v prípade pôvodnej Ponziho schémy, kedy Carlo Ponzi tvrdil, že výnosy budú financované zo špekulácii s medzinárodnými poštovými kupónmi.

Schéma krachuje, keď nepribúdajú žiadni noví investori. Keďže vo väčšine krajín je Ponziho schéma nelegálna, často býva ešte pred krachom prerušená úradmi.

Rozdiel medzi Ponziho schémou a inými typmi finančných podvodov

Ponziho schéma sa často zamieňa s pyramídovou hrou, "lietadlom", alebo sa považuje za jej špeciálny prípad. Zásadné rozdiely sú dva:

  • V Ponziho schéme investor často znovu vkladá svoje výnosy prevádzkovateľovi, kdežto v pyramídovej hre reinvestícia prakticky nemá zmysel. Tento faktor odďaľuje krach Ponziho schémy.
  • V Ponziho schéme hľadá nových investorov prevádzkovateľ, v pyramídovej hre je to samotny investor. Úspešnosť pyramídových hier je teda závislá na exponenciálne vzrastajúcom počte účastníkov.

Príklady

Niektoré skrachované nebankové subjekty vyšetrované od roku 2002 nesú typické črty Ponziho schémy. [2]:


Často sa Ponziho schémy nachádzajú medzi vysoko rizikovými investičnými spoločnosťami typu HYIP.

Pozri aj

Referencie

  1. [1], Adam Young - Život Carla Ponziho
  2. [2], Informácia o výsledkoch preskúmania všetkých majetkových prevodov, ako aj ďalších zmluvných vzťahov a finančných operácií, nebankových finančných subjektov na politické strany a politické hnutia v trestných konaniach v súvislosti s vyšetrovaním trestnej činnosti v nebankových subjektoch - Ministerstvo vnútra, rok 2004

Externé odkazy