Kostol svätého Michala archanjela (Dražovce): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
d robot Pridal: en:Drážovce church
Riadok 10: Riadok 10:


[[Kategória:Archeologické lokality na Slovensku]]
[[Kategória:Archeologické lokality na Slovensku]]

[[en:Drážovce church]]

Verzia z 11:52, 25. máj 2010

Kostol svätého Michala Archanjela nad obcou Dražovce

Kostol svätého Michala Archanjela sa nachádza na skalnatom kopci nad Dražovcami, mestskou časťou Nitry. Je zasvätený svätému Michalovi Archanjelovi.

Pochádza z 12. storočia a predstavuje typ románskeho emporového kostola s jednoloďovým priestorom ukončeným polkruhovou apsidou. Jeho dnešný stav je po pamiatkovej obnove z rokov 1993-1999. V súčasnosti sa tu slúži svätá omša každoročne 29. septembra v deň sviatku sv. Michala Archanjela. Kostolík bol vyobrazený na slovenskej 50 korunovej bankovke.

Legenda

Ku kostolíku sa viaže aj legenda, ktorá sa rozprávala medzi ľuďmi z Dražoviec. Vraj v jeden ďeň, keď kostolník upratoval kostol, zrazu ho osvetlila veľká žiara. Keď sa pozrel na miesto oltára, uvidel tam Pannu Máriu, držiacu dieťatko. Tieto zjavenia sa stále opakovali a dedinčania si to nevedeli vysvetliť. Až raz jeden pastier, ktorý v okolí kostola pásol svoje stádo, začul zvláštnu hudbu vychádzať s kostolíka. Keď k nemu dobehol a nazrel dovnútra, uvidel tam postavu Panny Márie ako smutne ukazuje na ošarpané steny s opadanou omietkou a polorozpadnutú strechu. Dedinčania si v tom zhrozene uvedomili, že kostolík nechali schátrať. Okamžite začali s opravami a od zrekonštruovania sa oň pravidelne starajú. Zjavenie z legendy je vymyslené a v skutočnosti sa nikdy nestalo.

Súradnice: 48.356777° N; 18.055552° E