Bretónčina: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
KamikazeBot (diskusia | príspevky)
Ebrambot (diskusia | príspevky)
d r2.5.2) (robot Pridal: fa:زبان برتون
Riadok 57: Riadok 57:
[[eu:Bretainiera]]
[[eu:Bretainiera]]
[[ext:Luenga bretona]]
[[ext:Luenga bretona]]
[[fa:زبان برتون]]
[[fi:Bretoni]]
[[fi:Bretoni]]
[[fr:Breton]]
[[fr:Breton]]

Verzia z 07:04, 21. december 2010

639-1 639-2B ISO 639-3
br bre bre

Bretónčina je keltský jazyk (britská podskupina) používaný na Bretónskom polostrove (Francúzsko). Ovláda ju asi 600 tisíc ľudí. V minulosti bolo jej používanie potláčané.

Jazyk je blíko príbuzný s kornčinou a waleštinou, jazykmi, ktorými sa hovorilo, respektíve hovorí, na juhozápade Veľkej Británie. Z tejto oblasti tiež na prelome 5. a 6. storočia nášho letopočtu cez more presídlili predkovia dnešných Bretóncov. Kým od stredoveku ustupovala východná hranica rozšírenia bretónčiny len pomaly, v dôsledku dlhodobej oficiálnej francúzskej politiky, pripúštajúcej ako jedinú úradnú reč francúzštinu sa počas 20. storočia počet hovoriacich výrazne znížil. Bretónčina nie je ani dnes uznaná ako úradný jazyk a len malé percento detí, väčšinou na súkromých školách, podstupuje vyučovanie v bretónčine.

Nárečia

Má 4 hlavné nárečia:

  1. nárečia skupiny KLT
  2. Gwenedeg (vanneské nárečie) najviac odlišné od ostatných, pravdepodobne priamý potomok pevninskej galčiny

Vzorový text

Všeobecná deklarácia ľudských práv

po bretónsky

Dieub ha par en o dellezegezh hag o gwirioù eo ganet an holl dud. Poell ha skiant zo dezho ha dleout a reont bevañ an eil gant egile en ur spered a genvreudeuriezh.

po česky

Všetci ľudia sa rodia slobodní a sebe rovní , čo sa týka ich dôstojnosti a práv. Sú obdarení rozumom a majú navzájom jednať v bratskom duchu.