Geotektonika: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Sanya3 (diskusia | príspevky)
dBez shrnutí editace
doplnok
Riadok 1: Riadok 1:
'''Geotektonika''' ([[gréčtina|gr.]]) je veda, ktorá sa zaoberá stavbou najvrchnejšej pevnej časti [[Zem|zemského]] telesa - [[Zemská kôra|kôrou]], ako aj procesmi, ktoré v nej prebiehajú a silami, ktoré ju formujú.
'''Geotektonika''' ([[gréčtina|gr.]]) je veda, ktorá sa zaoberá stavbou (tektonikou) rozsiahlych štruktúrnych prvkov [[Zem]]e<ref name="Glossary">Saklani, P.S., 2008, ''Glossary of Structural geology and Tectonics.'' Satish Serial Publishing House, Delhi, s. 93</ref>, ako aj procesmi, ktoré v nej prebiehajú a silami, ktoré ju formujú.

Niektoré zdroje považujú termín geotektonika za ekvivalentný termínom megatektonika a [[globálna tektonika]]<ref name="Glossary"/><ref>Marko, F., Jacko, S., 1999: ''Štruktúrna geológia I (Všeobecná a systematická).'' Vydavateľstvo Harlequin, Košice, 181 s. </ref>.

== Referencie ==
{{Referencie}}


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==

Verzia z 19:36, 14. júl 2011

Geotektonika (gr.) je veda, ktorá sa zaoberá stavbou (tektonikou) rozsiahlych štruktúrnych prvkov Zeme[1], ako aj procesmi, ktoré v nej prebiehajú a silami, ktoré ju formujú.

Niektoré zdroje považujú termín geotektonika za ekvivalentný termínom megatektonika a globálna tektonika[1][2].

Referencie

  1. a b Saklani, P.S., 2008, Glossary of Structural geology and Tectonics. Satish Serial Publishing House, Delhi, s. 93
  2. Marko, F., Jacko, S., 1999: Štruktúrna geológia I (Všeobecná a systematická). Vydavateľstvo Harlequin, Košice, 181 s.

Externé odkazy

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.