Intravilán: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vegetator (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
štylistika
Riadok 1: Riadok 1:
'''Intravilán''' je súhrnné označenie pre zastavané plochy [[obec|obcí]], poprípade pre zastavané plochy a plochy určené k zástavbe.
'''Intravilán''' je súhrnné označenie pre zastavané plochy [[obec|obcí]], poprípade pre zastavané plochy a plochy určené na zástavbu.


'''Intravilánom''' sa niekdy rozumie časť územia obce, ktorá je z väčšej časti zastavaná. Zahrňuje samotné zastavané plochy a k nim priliehajúce plochy – záhrady, komunikácie, súkromnú a verejnú zeleň, toky a vodné plochy. V takomto prípade je hranica medzi intravilánom a [[extravilán|extravilánom]] obvykle vedená po spoločnom vonkajšom obvode zastavaných a priliehajúcich plôch. Do intravilánu obvykle niesu zahrnuté osamelé budovy, menšie osady, osamotené priemyselné a poľnohospodárske budovy či areály.
'''Intravilánom''' sa niekdy rozumie časť územia obce, ktorá je z väčšej časti zastavaná. Zahŕňa samotné zastavané plochy a k nim priliehajúce plochy – záhrady, komunikácie, súkromnú a verejnú zeleň, toky a vodné plochy. V takomto prípade je hranica medzi intravilánom a [[extravilán|extravilánom]] obvykle vedená po spoločnom vonkajšom obvode zastavaných a priliehajúcich plôch. Do intravilánu obvykle nie sú zahrnuté osamelé budovy, menšie osady, osamotené priemyselné a poľnohospodárske budovy či areály.


Termín „intravilán“ je používaný v [[Architektúra|architektúre]] a v [[Územné plánovanie|územnom plánovaní]].
Termín „intravilán“ sa používa v [[Architektúra|architektúre]] a v [[Územné plánovanie|územnom plánovaní]].


[[Kategória:Urbanizmus]]
[[Kategória:Urbanizmus]]

Verzia z 13:00, 21. júl 2011

Intravilán je súhrnné označenie pre zastavané plochy obcí, poprípade pre zastavané plochy a plochy určené na zástavbu.

Intravilánom sa niekdy rozumie časť územia obce, ktorá je z väčšej časti zastavaná. Zahŕňa samotné zastavané plochy a k nim priliehajúce plochy – záhrady, komunikácie, súkromnú a verejnú zeleň, toky a vodné plochy. V takomto prípade je hranica medzi intravilánom a extravilánom obvykle vedená po spoločnom vonkajšom obvode zastavaných a priliehajúcich plôch. Do intravilánu obvykle nie sú zahrnuté osamelé budovy, menšie osady, osamotené priemyselné a poľnohospodárske budovy či areály.

Termín „intravilán“ sa používa v architektúre a v územnom plánovaní.