Bartholomäus Pitiscus: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Vegetator (diskusia | príspevky)
už tam je
YFdyh-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.3) (robot Pridal: en, es, fr, ht, it, pl, ro
Riadok 29: Riadok 29:


[[de:Bartholomäus Pitiscus]]
[[de:Bartholomäus Pitiscus]]
[[en:Bartholomaeus Pitiscus]]
[[es:Bartolomé Pitiscus]]
[[fr:Pitiscus]]
[[ht:Bartholomaeus Pitiscus]]
[[it:Bartholomaeus Pitiscus]]
[[pl:Bartłomiej Pitiscus]]
[[ro:Bartholomaeus Pitiscus]]

Verzia z 16:03, 4. júl 2012

Bartolomej Pitiscus (* 24. august 1561, Grünberg v Sliezsku (dnes Zielona Góra, Poľsko) – † 2. júl 1613 v Heidelberg) bol nemecký matematik a teológ.

Používal a presadil termín trigonometria, rovnako ako oddeľovacie znamienka pri zápise desatinných zlomkov. Jeden z mesačných kráterov je na jeho počesť pomenovaný po ňom Pitiscus.

Okrem teologických diel (vyštudoval teológiu, bol dvorným kaplánom a neskôr hlavným dvorným kazateľom falckého kurfirsta) napísal Pitiscus matematické práce. Jeho najdôležitejším príspevkom matematike bolo dielo Trigonometria: sive de solution triangulorum tractatus brevis et perspicuus z roku 1595, prvý písomný doklad, v ktorom sa nachádzalo slovo „trigonometria“ (meranie trojuholníka) a tiež desatinné znamienka použité v desatinných zlomkoch. Päťzväzková práca bola v roku 1614 preložená do angličtiny a v r. 1619 do francúzštiny.

V diele Thesaurus mathematicus z roku 1613 zdokonalil trigonometrické tabuľky Rhaeticusa vlastnými výpočtami, okrem iných aj sínusov až na 22 miest.

Zdroj

  • Bartholomeo Pitiscus [online]. School of Mathematics and Statistics. University of St Andrews, Scotland, [cit. 2012-07-04]. Dostupné online. (anglicky)