Hus snežná: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MerlIwBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: ceb:Chen caerulescens
ZéroBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: pt:Anser caerulescens
Riadok 52: Riadok 52:
[[pms:Anser hyperboreus]]
[[pms:Anser hyperboreus]]
[[pnb:برفیلی گوز]]
[[pnb:برفیلی گوز]]
[[pt:Anser caerulescens]]
[[ru:Белый гусь]]
[[ru:Белый гусь]]
[[sah:Үрүҥ хаас]]
[[sah:Үрүҥ хаас]]

Verzia z 22:20, 6. marec 2013

Hus snežná

Hus snežná (iné názvy: hus snehová, snežnica čiernokrídla, hus čiernokrídla, hus snežnica; lat. Anser caerulescens) je severoamerický druh husi.

Rozšírenie

Husi snežné žijú na severnej pologuli, hlavne v Grónsku, Kanade a na východe Severnej Ameriky. Rozmnožujú sa v arktickej tundre, v septembri však zanechávajú arktickú zimu a vydávajú sa 5 000 km na juh v obrovských hlučných kŕdľoch, kde býva viac ako 100 000 vtákov. Do Arktídy sa opäť vracajú na jar.

Doba ich migrácie na hniezdiská môže trvať až 10 týždňov. Oddychujú iba v noci. Obrovské kŕdle pozostávajú z mnohých rodinných skupín. Pri migrácii na veľké vzdialenosti často lietajú vo formáciách tvaru „V“. Každý vták letí v závetrí vtáka pred ním, čo mu šetrí sily a energiu. Vtáky na čele sa často menia.

Opis

Ich perie je bielo sfarbené, iba končeky krídel sú čierne. Zobák a nohy majú oranžové, oči sú čierne. Husi snežné merajú 69 – 83 cm, vážia 2,7 kg. Majú krídla s rozpätím 135 – 165 cm, dlhý krk, guľatú hlavu s malými očami a stredne veľkým zobákom. Na zemi sa pohybujú neobratne.

Potrava

Husi snežné sa pasú na mokradiach, kde je bujná vegetácia. Ich hlavnú potravu tvoria vodné rastliny, korienky, tráva a zrno. Prehĺtajú aj trochu piesku a jemného štrku, čo im pomáha pri trávení potravy.

Externé odkazy