Giffordove prednášky: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Mz (diskusia | príspevky)
ext
Mz (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Giffordove prednášky''' (angl. ''Gifford Lectures'') sú séria prednášok, ktorú každý akademický rok prednesie významný odborník v oblasti humanitných vied (hlavne teológie a filozofie) na niektorej z piatich škótskych univerzít (University of St Andrews, University of Glasgow, University of Aberdeen a University of Edinburgh). Založil ich vo svojom závete lord [[Adam Gifford]] († [[1887]]) na ''"podporu a rozšírenie štúdia prirodzenej teológie v najširšom zmysle slova – inými slovami, poznania Boha."'' Prednášky bývajú spravidla vydané aj knižne. Mnohé z nich sa stali neskôr klasickými teologickými alebo filozofickými štúdiami.
'''Giffordove prednášky''' (angl. ''Gifford Lectures'') sú séria prednášok, ktorú každý akademický rok prednesie významný odborník v oblasti humanitných vied (hlavne teológie a filozofie) na piatich škótskych univerzitách (University of St Andrews, University of Glasgow, University of Aberdeen a University of Edinburgh). Založil ich vo svojom závete lord [[Adam Gifford]] († [[1887]]) na ''"podporu a rozšírenie štúdia prirodzenej teológie v najširšom zmysle slova – inými slovami, poznania Boha."'' Prednášky bývajú spravidla vydané aj knižne. Mnohé z nich sa stali neskôr klasickými teologickými alebo filozofickými štúdiami.


==Známi autori Giffordových prednášok==
==Známi autori Giffordových prednášok==

Verzia z 11:13, 10. október 2006

Giffordove prednášky (angl. Gifford Lectures) sú séria prednášok, ktorú každý akademický rok prednesie významný odborník v oblasti humanitných vied (hlavne teológie a filozofie) na piatich škótskych univerzitách (University of St Andrews, University of Glasgow, University of Aberdeen a University of Edinburgh). Založil ich vo svojom závete lord Adam Gifford († 1887) na "podporu a rozšírenie štúdia prirodzenej teológie v najširšom zmysle slova – inými slovami, poznania Boha." Prednášky bývajú spravidla vydané aj knižne. Mnohé z nich sa stali neskôr klasickými teologickými alebo filozofickými štúdiami.

Známi autori Giffordových prednášok

Externé odkazy