Čakovická tabule

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Čakovická tabule
geomorfologický okrsok
Prírodná rezervácia Vinořský park
Štát Česko Česko
Nadradená
jednotka
Českobrodská tabule
Susedné
jednotky
Kojetická pahorkatina
Labsko-vltavská niva
Čelákovická pahorkatina
Bylanská pahorkatina
Pražská plošina
Najvyšší bod vrstevnica
 - výška 293 m n. m.
Rozloha 179,9 km² (17 990 ha)
Geologické zloženie pieskovec, spongilit,
ílovec, slieňovec,
kremenec
Česko: Čakovická tabule
Čakovická tabule
Poloha na mape Česka
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Súradnice: 50°08′14″S 14°40′01″V / 50,1373217°S 14,6670708°V / 50.1373217; 14.6670708

Čakovická tabule je geomorfologický okrsok v strednej časti Českobrodskej tabule, ležiaci v okresoch Nymburk, Kolín, Praha-východ v Stredočeskom kraji a na území hlavného mesta Prahy.

Poloha a sídla[upraviť | upraviť zdroj]

Prírodná pamiatka Cihelna v Bažantnici
Prírodná pamiatka Chvalský lom

Územie okrsku leží zhruba medzi sídlami Bořanovice (na severozápade), Přezletice a Brandýs nad Labem (na severe), Kounice (na východe), Újezd nad Lesy (na juhu) a pražskou časťou Vysočany (na juhozápade). Úplne vnútri okrsku ležia väčšie obce Zeleneč, Šestajovice, Líbeznice a viac mestských častí Prahy, napr. Čakovice, podľa ktorých je okrsok pomenovaný.[1]

Charakteristika územia[upraviť | upraviť zdroj]

Je to plochá pahorkatina tvorená cenomanskými pieskovcami a spodnoturónskymi piesočnatými spongilitmi, ílovcami a slieňovcami, predstavuje k severovýchodu naklonený povrch rozsiahlych pliocénnych a staropleistocénnych štruktúrne denudačných plošín, rozbrázdených na SV spravidla asymetrickými údoliami svahových potokov, ľavých prítokov Labe. Miestami sa uplatňuje akumulačný povrch na sprašových pokryvoch a závejoch. Pahorkatina je zalesnená z 5% len v západnej časti borovicovými porastami a dúbravami, inde sú agátiny. Okrsok zahŕňa chránené územia: Bažantnice v Satalicích, Vinořský park, Chvalský lom, Cihelna v Bažantnici, U skal, Letiště Letňany, Prírodný park Klánovice-Čihadla, čiastočne sem zasahuje Klánovický les. Do juhozápadnej časti zasahuje zástavba Prahy.[2]

Geomorfologické členenie[upraviť | upraviť zdroj]

Okrsok Čakovická tabule (podľa značenia Jaromíra Demka VIB-3E-2) patrí do celku Středolabská tabule a podcelku Českobrodská tabule.

Podľa členenia Balatku a Kalvodu[3] sa okrsok ďalej už nečlení. V tomto členení je Čakovická tabule definovaná ako územne rozsiahlejšia.

Tabuľa susedí s ďalšími okrskami Středolabskej tabule (Kojetická pahorkatina a Labsko-vltavská niva na severe, Čelákovická pahorkatina na východe, Bylanská pahorkatina na juhovýchode) a s celkom Pražská plošina na západe a juhu.[2]

Kompletné geomorfologické členenie celej Středolabskej tabule uvádza nasledujúca tabuľka:

Významné vrcholy[upraviť | upraviť zdroj]

Najvyšším bodom okrsku je vrstevnica (293 m).[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Čakovičky tabuľa na Mapy.cz
  2. a b DEMEK, Jaromír; MACKOVČIN, Peter, a kolektív. Zeměpisný lexikon ČR: Hory a nížiny. 2. vyd. Brno : AOPK ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9.
  3. a b BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha : Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Čakovická tabule na českej Wikipédii.