Šinsejki Evangelion

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Šinsejki Evangelion
Základné informácie
Anglický názovNeon Genesis Evangelion
Japonský názov新世紀エヴァンゲリオン
ŽánerAkcia/Dobrodružstvo
Dementia
Dráma
SciFi/Mecha
Manga: Neon Genesis Evangelion
AutorJošijuki Sadamoto
Jazykjapončina
Počet zväzkov14
RokFebruár 1995Jún 2013
Anime: Neon Genesis Evangelion
RéžiaHideaki Anno
ŠtúdioGainax
Rok4. október 199527. marec 1996
Dĺžka jednej časti24 minút
Počet častí26

Šinsejki Evangelion (jap.: 新世紀エヴァンゲリオン; angl. Neon Genesis Evangelion), často skracované aj na NGE alebo Evangelion, je japonská manga séria od autora Jošijuki Sadamota, ktorá vychádza v šónen mesačníku Shounen Ace. Celkovo obsahuje 14 zväzkov.

Manga vznikla podľa rovnomenného anime seriálu, ktorý sa stal legendárnym. Režíroval ho Hideaki Anno Pôvodne sa vysielal v televízii TV Tokyo.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2000 nastal „Druhý dopad“. Skoro úplne zničil Antarktídu a ľadovce sa tam roztopili. Polovica obyvateľstva na Zemi zomrela. Tiež sa na Zemi objavili podivné stvorenia, ktoré ľudia nazvali „Anjelmi“. Anjeli boli obrovskí, niekoľko metrov vysokí, mohli mať akýkoľvek tvar a útočili na ľudí. Druhý dopad bol v skutočnosti nevydarený experiment s prvým anjelom, Adamom. Žiadne ľudské zbrane Anjelom nemohli ublížiť. Chránili sa totiž špeciálnym štítom AT (skrátene z angl. Absolute Terror; slov.: Absolútny Teror). Preto bola založená organizácia NERV, ktorá vyvinula špeciálne stroje na boj proti Anjelom, „Evangeliony“. Sú asi také veľké ako Anjeli, niekedy i väčšie a používajú zbrane, ktoré preniknú cez AT.

Píše sa rok 2015. Japonská organizácia NERV má už tri funkčné Evangeliony a do nich troch presne potrebných pilotov. Nikto iný by tieto Evangeliony nemohol riadiť. Môže to len niekto, kto sa narodil počas Druhého dopadu. Preto traja 14-roční piloti Šindži, Rei a Asuka riskujú svoje životy a psychicky sa zdeptávajú v troch obrovských strojoch.