Achillobator

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Achillobator
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Achillobator giganticus
Perle, Norell a Clark, 1999
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Achillobator je vyhynutý rod veľkého vtákovitého dinosaura z čeľade Dromaeosauridae. Známy je z nekompletných pozostatkov. Žil pred približne 90 až 85 miliónmi rokov na území dnešného Mongolska. Jeho jediným druhom je Achillobator giganticus.[1]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Achillobator, pomenovaný po gréckom hrdinovi Achillesovi, predstavoval s telesnou dĺžkou okolo 5 m jedného z najväčších dromeosaurov. Podobne ako iné dromeosaury, bol veľmi vtákovitý dinosaurus, zrejme disponujúci perím (pokiaľ ho druhotne nestratil kvôli narastajúcej telesnej veľkosti). Mal podlhovastú a pomerne vysokú lebku, relatívne mohutnú stavbu tela a na oboch nohách veľký otáčavý pazúr, ktorým zraňoval svoje obete.

Po objavení Achillobatora vystúpili niektorí vedci s myšlienkou, že Achillobator predstavuje chiméru (v paleontológii to znamená, že pozostatky opísané rodovým menom Achillobator patrili viac než jednému zvieraťu), keďže niektoré znaky na kostre sa javili príliš primitívne. Ďalšie štúdie však túto myšlienku nepodporili.

Klasifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

V rámci Dromaeosauridae bol Achillobator členom podčeľade Dromaeosaurinae, kam patril aj ďalší veľký dromeosaurus – Utahraptor.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. PERLE, A., NORELL, M., CLARK, J.. A new maniraptoran Theropod- Achillobator giganticus (Dromaeosauridae) - from the Upper Cretaceous of Burkhant, Mongolia. Contribution of the Mongolian-American Paleontological Project, 1999, roč. 101, s. 1 – 105.