Ares Vallis

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ares Vallis vyfotografované sondou Mars Pathfinder

Ares Vallis je údolie alebo riečisko na povrchu Marsu, ktoré bolo najpravdepodobnejšie vytvorené tečúcou vodou. Názov oblasti je odvodený z gréckeho mena pre Mars: Ares, ktorý bol bohom vojny. Údolie sa tiahne od pahorkatiny Margaritifer Terra, kde sa spája s depresiou Iani Chaos (180 km dlhá a 200 široká) 100 kilometrovou prechodnou oblasťou. Pokračuje cez Xanthe Terra a vlieva sa do oblasti Chryse Planitia.

V oblasti údolia Ares Vallis pristála 4. júla 1997 americká planetárna sonda Mars Pathfinder[1] neďaleko hranice s oblasťou Chryse Planitia, ktorá na svojej palube mala malé robotické vozidlo Sojourner, ktoré sa po oblasti pohybovalo a podrobovalo ju detailnému prieskumu. Oblasť bola vybraná z niekoľkých dôvodov. Jej rovný charakter umožňoval bezpečné pristátie a jej pozícia do 20° zaručovala dostatok slnečného svetla pre solárne panely, oblasť súčasne ponúkala väčšie spektrum študijného materiálu (rôzne druhy hornín, pôdy a odhadoval sa výskyt tečúcej vody v minulosti).

V oblasti sa nachádzajú sedimenty, či erodované kamene,[2] čo sú dôkazy naznačujúce existenciu tekutej vody na povrchu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Mars Pathfinder Landing Site [online]. [Cit. 2007-08-23]. Dostupné online.
  2. Geological Footprints in Ares Vallis [online]. [Cit. 2007-08-23]. Dostupné online. Archivované 2007-09-30 z originálu.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ares Vallis na českej Wikipédii.