Bazilika Superga

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bazilika Superga

Bazilika Superga (tal. Basilica di Superga) je barokový kostol postavený podľa návrhu Filippa Juvarra na kopci Superga na okraji Turína.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Bazilika bola postavená v rokoch 17171731 na objednávku Viktora Amadea II.[1] podľa návrhu Filippa Juvarra[2] na vrchole kopca Superga. Splnil tak svoj sľub, ktorý urobil po bitke pri Turíne v ktorej v priebehu vojen o španielske dedičstvo porazil francúzsku armádu.[2] Predpokladá sa, že Viktor Amadeus požadoval vybudovať baziliku na tomto mieste aj preto, aby mala výhľad ako z už existujúceho zámku v Rivoli. Neskôr sa dobudoval trojuholník troch savojských rezidencií vybudovaním zámku Stupinigi. V kostole sa nachádzajú hrobky a pamätníky mnohých savojských princov a kráľov, napr. pamätník Karla Emanuela III. od Ignazia a Filippa Collinovych, alebo hrobka Karola Alberta Sardínskeho v krypte pod kostolom.

Juvarrova architektúra sa radí k neskorému baroku - klasicizmu.[3] Dóm bol dokončený v roku 1726 a obsahuje prvky Michelangelovho dómu rímskej baziliky sv. Petra. Priečelie chrámu sa odlišuje ako citácia Pantheonu.

Dejiny kostola možno sledovať až do 2. septembra 1706, kedy vojvoda Viktor Amadeus a knieža Eugen Savojský vystúpili na Superga, aby z výšky videli Turín obkľúčený francúzskymi a španielskymi silami. Viktor Amadeus tam na kolenách sľúbil, že v prípade víťazstva postaví na tomto mieste miesto na oslavu Panny Márie. Bitka prebiehala až do 7. septembra, kedy piemontske jednotky dosiahli víťazstvo.

V roku 1949 do zadnej steny kopca Superga narazilo lietadlo v ktorom zahynuli futbalisti tímu FC Turín.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. The Established Church, Nigel Aston, The Oxford Handbook of the Ancien Régime, ed.
  2. a b Christopher Storrs, War, Diplomacy and the Rise of Savoy, 1690-1720, (Cambridge University Press, 2004), 218.
  3. Baroque style, Encyclopedia of the Enlightenment, ed.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Padre Benedetto Marengo, La Basilica di Superga. Cenni storici del più grande monumento juvarriano, Tipografia Scarafaglio, Torino, 1997
  • Reina Gabriele, Guadalupi Gianni, Superga segreta. Il Mausoleo dei Savoia, Omega, 2008, ISBN 88-7241-528-4

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bazilika Superga na českej Wikipédii.