Bitka o Mont Sorrel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bitka o Mont Sorrel
Súčasť západného frontu prvej svetovej vojny

Mapa bojiska znázorňujúca pozície na oboch stranách k dňu 4. júna 1916.
Dátum 2. - 13. jún 1916
Miesto Mont Sorrel, Ieper, Belgicko
Výsledok nerozhodný
Protivníci
Spojené kráľovstvo Britské impérium Nemecká ríša Nemecké cisárstvo
Velitelia
Spojené kráľovstvo Julian Byng Nemecká ríša Ruprecht Bavorský
Sila
2 kanadské divízie
1 britská divízia
3 divízie
Straty
približne 8 000 5 765

Bitka o Mont Sorrel bola lokálna operácia na západnom fronte prvej svetovej vojny, v ktorej sa medzi 2.13. júnom 1916 proti sebe v boji stretli po tri divízie britskej druhej armády a nemeckej štvrtej armády.

Nemecké velenie už od februára 1916 pozorovalo posilňovanie nepriateľských pozícií na rieke Somme, kde Briti a Francúzi chystali masívnu ofenzívu. V snahe spomaliť jej prípravy sa Nemci uchyľovali k útokom v severnejších častiach frontu, v okolí belgického mesta Ieper (Ypres). V dôsledku prebiehajúcej bitky o Verdun a obmedzených zdrojov si však mohli dovoliť iba malé, lokálne operácie.

Bitka o strategický kopec s dobrým výhľadom na celú oblasť začala nemeckou delostreleckou paľbou, ktorá spôsobila kanadským obrancom ťažké straty. Dve nemecké divízie následným útokom poľahky zabrali Mont Sorrel i ďalšie dva susediace kopce. Získané pozície im navyše umožňovali pomýšľať na útok na samotné mesto, a preto britské a kanadské jednotky, rovnako obmedzené chystanou ofenzívou na Somme, museli čo najskôr začať s protiútokom. Ten prišiel už na druhý deň, no Nemcom sa ho podarilo odraziť. Po ňom nasledovala séria ďalších útokov a protiútokov. 9. júna začali spojenecké vojská ostreľovať kopec delostrelectvom a 13. júna nasledoval útok peších divízií, ktorým sa napokon podarilo dobyť väčšinu stratených pozícií.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Battle of Mont Sorrel na anglickej Wikipédii.