Boca Chica (Texas)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 25°59′49″S 97°9′6″Z / 25,99694°S 97,15167°Z / 25.99694; -97.15167

Boca Chica je oblasť na východnom konci polostrova v delte rieky Rio Grande v okrese Cameron County, v najjužnejšom cípe Texasu pri hraniciach s Mexikom, pri pobreží Mexického zálivu. Je ohraničená brownsvilleským lodným kanálom na severe, hraničnou riekou Rio Grande na juhu a Mexickým zálivom na východe. Tiahne sa v dĺžke približne 40 km východne od mesta Brownsville. Miestnou dopravnou tepnou je cesta Texas State Highway 4 z Brownsville až k pobrežiu Mexického zálivu na pláž Boca Chica Beach.

Historicky je oblasť známa ako bojisko americkej občianskej vojny (bitka na ranči Palmito). Jediným obývaným miestom v oblasti je malá dedina Boca Chica Village.

V súčasnosti (rok 2021) je oblasť známa skôr kozmodrómom spoločnosti SpaceX (SpaceX South Texas launch site), umiestneným východne od dediny, takmer pri pobreží. Výstavba kozmodrómu začala v roku 2014 a zahŕňa vývojové a výrobné priestory spoločnosti SpaceX, skúšobnú rampu a štartovaciu rampu pre orbitálne kozmické lety.

Boca Chica znamená v španielčine „malé ústa“, alebo tiež ústie rieky, a myslí sa tým, že prietok rieky Rio Grande je tu veľmi skromný a v obdobiach sucha úplne zaniká.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Boca Chica (Texas) na českej Wikipédii.