Chad Kroeger

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Chad Kroeger

Základné informácie
Rodné meno Chad Robert Turton
Narodenie 15. november 1974 (49 rokov)
Hanna, Alberta, Kanada
Žáner Post-grunge, Hard rock, Alternatívny rock
Roky pôsob. 1995-súčasnosť
Webstránka nickelback.com

Chad Kroeger (vlastným menom Chad Robert Turton-Kroeger; * 15. november 1974, Hanna, Alberta, Kanada), je frontman kanadskej rockovej skupiny Nickelback.

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Frontman skupiny Nickelback začal svoje hudobné pôsobenie ako trinásťročný, keď mu jeho mama Debbie Sulivan darovala jeho prvú gitaru. Chad pochádza z muzikantskej rodiny. Jeho starká hrávala na bicie a starý otec na basgitaru. Jeho matka dávala hodiny klavíra a preto vie Chad hrať na viacerých hudobných nástrojoch napr.klavír, basa, bicie alebo rôzne druhy bubnov. Chad neprežíval práve šťastné detstvo. V dvoch rokoch jeho rodinu opustil otec. Ani v puberte to nemal ľahké. V osemnástich zistil, že jeho brat Mike je vlastne nevlastný. S biologickým otcom Dennisom Kopetskym si veľmi nerozumel, pretože bol na jeho pomery až príliš pobožný. Ale bol to práve Dennis, kto zasponzoroval ich prvé demo s názvom Hesher.

Hudobná kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Aby Chad pomohol svojmu snu, mal viacero povolaní- bol skladníkom, maliarom, pokladačom striech, dídžejom a baličom nábytku naraz. Vtedy ešte hral v pôvodnej zostave skupiny „Village Idiots“ s (nevlastným) bratom Mikom, kamarátom zo školy Ryanom Peakom a bratrancom Brandonom Kroegerom. Na prvom albume Curb, však už mali meno Nickelback. Neprišiel však nejaký veľký úspech a na bubeníckom mieste vystriedal Brandona nový člen Ryan „Nik“ Vikedal. Nasledovalo vydanie albumu The State ktorý už zožal mierne úspechy. V Kanade sa dostal singel „Leader of Men“ do top 10. Ich najväčší úspech bol svetový hit „How You Remind Me“ z roku 2001. Z Chada sa stal workoholik a okrem Nickelback začal produkovať aj iné veci. Možno spomenúť kapely: Theory Of A Deadman‚ Thornley, The Organ. Napísal tiež množstvo soundtrackov- Blairwitch Project 2 (pieseň „Old Enough“), Charlieho anjeli- „Saturdays Night Alright For Fighting“ (duet s Kidom Rockom) a tiež Spider-Man a známa pieseň „Hero“ s Joseym Scottom. Zaspieval si tiež so Carlosom Santanom (pieseň „Why Don’t You & I“), Faith Hill, či už spomínaným Kidom Rockom.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Dnes býva Chad v Abbotsforde, v blízkosti Vancouveru.V roku 2008 bol Chad odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu.Je ženatý s kanadskou speváčkou Avril Lavigne.Od 2.septembra 2015 sú odlúčení,Avril to ohlásila na svojom účte na Instagrame.Chad má rád rýchle autá, strategické hry na konzole Xbox 360, suši a pivo Corona. V blízkosti domu má vlastné nahrávacie štúdio v ktorom trávi svoj voľný čas.V roku 2015 Chad podstúpil operáciu cysty na hrtane,na základe čoho bola časť severoamerického turné skupiny zrušená.