Charles Frederick Worth

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Charles Frederick Worth
anglický módny návrhár
anglický módny návrhár
Narodenie13. október 1825
Bourne, Lincolnshire, Anglicko
Úmrtie10. marec 1895 (69 rokov)
Paríž, Francúzsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Charles Frederick Worth
Najslávnejšie Worthove dielo – slávnostné šaty rakúskej cisárovnej Sissi (portrét F. X. Winterhaltera z roku 1865)

Charles Frederick Worth (* 13. október 1825 – † 10. marec 1895) bol anglický módny návrhár, ktorý sa však preslávil najmä v Paríži a je považovaný za „otca haute couture“.

Začiatky kariéry[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v anglickom meste Bourne v Lincolnshire. Už ako mladý pracoval v niekoľkých londýnskych textilných obchodoch, vrátane Swan & Edgar Ltd alebo Lewis & Allenby, kde sa veľa naučil o rôznych látkach a práci s nimi, čo mu pomohlo v neskoršom živote. Ako uznávaný svetový módny návrhár sa však preslávil až v Paríži, kam sa presťahoval v roku 1845. V Paríži začal pracovať vo firme Gagelin a Opigez, čo boli prestížni parížski obchodníci s textilom. Spočiatku tu pracoval iba ako predavač, neskôr sa stal mladším partnerom v ich firme. V tomto čase sa oženil s Marie Vernetovou, modelkou v ich firme, a začal pre ňu tvoriť šaty, ktoré sa však veľmi zapáčili aj zákazníkom. Worth preto vo firme neskôr otvoril aj krajčírske oddelenie, kde pracoval prvýkrát vo svojom živote ako krajčír. Preslávil sa svojimi modelmi na svetovej výstave v Londýne (1851) a v Paríži (1855), kde jeho model vyhral prvú cenu, a v roku 1858 si otvoril firmu s jeho obchodným partnerom Ottom Boberghom.

Worth & Bobergh[upraviť | upraviť zdroj]

Charles Worth a Švéd Otto Bobergh si otvorili firmu Worth & Bobergh na Rue de la Paix v roku 1858. Spolu sa im veľmi darilo a postupne sa preslávili v celom svete. Do Paríža za nimi cestovalo mnoho zákazníčok z celého sveta, Worth s Boberghom obliekali rôzne známe a vplyvné dámy, vrátane rakúskej princeznej alebo manželky Napoleona III., Eugénie, čo robilo ich podnik ešte prestížnejším a žiadanejším.

Worth sa často vo svojich modeloch inšpiroval históriou a historickými udalosťami, a vo svojich dizajnoch používal luxusné materiály a strihy. Jeho inšpiráciou bola taktiež kultúra orientu, ktorá v tomto čase fascinovala mnohých. V jeho dizajnoch si dával veľmi záležať na detailoch. Worth ako prvý začal na svoje modely dávať štítky ako znak jeho tvorby. Na žiadosť dám z vyššej spoločnosti, ktoré sa chceli odlíšiť od ostatných, vytvoril celkom novú siluetu ženských šiat – vtedy mimoriadne obľúbenú „krinolínu“ nahradil „turnýrou“. Prednú časť šiat zúžil a urobil ju strmšou, zatiaľ čo zadnú časť sukne zväčšil a tu sústredil všetku výzdobu.

Odlišoval sa od vtedajších návrhárov v tom, že nenechával zákazníkov diktovať dizajn určitého modelu, a namiesto toho si najímal modelky a usporadúval niekoľkokrát za rok módne prehliadky, na ktorých predvádzal svoje modely. Zákazníci si z predvedených modelov mohli ktorýkoľvek vybrať a upresniť svoje požiadavky čo sa týkalo výberu látok alebo strihov.

Worth a Bobergh zatvorili podnik počas francúzsko-pruskej vojny. V tomto čase slúžil ako nemocnica. Znova podnik otvoril Worth, už bez Bobergha, v roku 1871 pod názvom House of Worth (Maison Worth, Worthov módny dom).

Worthov módny dom[upraviť | upraviť zdroj]

House of Worth bol otvorený v roku 1871. Koncom devätnásteho storočia sa Worthovi podarilo vybudovať mimoriadne úspešný rodinný módny biznis. Po smrti Charlesa F. Wortha v marci 1895 prevzali Worthov módny dom jeho synovia Gaston-Lucien a Jean-Phillipe, ktorým sa tiež veľmi darilo. V otcových šľapajach išiel predovšetkým Jean-Phillipe, ktorého modely sa podobali modelom jeho otca – tiež používal drahé, luxusné látky a výrazné strihy. V 20. rokoch 20. storočia, keď House of Worth riadil Jacques Worth, vnuk Charlesa F. Wortha, tento salón začal predávať aj parfumy. Ich historicky prvý parfum mal názov Dans La Nuit. Jacques Worth neskôr otvoril Les Perfumes Worth, čo už bola samostatná obchodná značka, ktorá vytvorila viac ako 20 parfumov v rokoch 1924 až 1947.

Tento rodinný módny dom sa tešil veľkej obľube až do polovice 20. storočia. V roku 1950 salón spadal pod House of Paquin, čo bol salón Jeanne Paquinovej, a v roku 1952 bol módny dom zatvorený, keď Worthov pravnuk Jean-Charles odišiel do dôchodku.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Krick, Jessa. "Charles Frederick Worth (1825–1895) and The House of Worth". In Heilbrunn Timeline of Art History. New York: The Metropolitan Museum of Art, 2000–. http://www.metmuseum.org/toah/hd/wrth/hd_wrth.htm (October 2004)
  • De Marly, Diana: Worth: Father of Haute Couture. New York, Holmes and Maier, 1991. 253 s. ISBN 978-0841912427 
  • Kybalová, Ludmila. Doba turnýry a secese. Vad. 1. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2006. 295 s. ISBN 80-7106-142-5
  • Máchalová, Jana. Móda 20. století. Praha: NLN Nakladatelství lidové noviny, 2003. 229 s. ISBN 80-7106-587-0